Poročilo
Uvrstitve
Posnetki s tekmovanja
Kapele ekspres - elastomobil po izboru tekmovalcev
Ribn'čan - nagrada za domiselno izdelan elastomobil
zvitež

Poročilo z 9. državnega Tekmovanja elastomobilov

  V soboto, 31. marca 2012, se je v Športnem parku Ljubljana odvijalo deveto državno Tekmovanje elastomobilov, vozil, katerih edino dovoljeno sredstvo pogona je elastika.  

Že nekaj dni pred tekmovanjem je bilo jasno, da z dežjem letos ne bo problemov. Nagajala bi nam lahko le še veter in morebiten sneg (ta je ponekod po Sloveniji zapadel en dan po tekmovanju). Z vetrom smo sicer že imeli izkušnje, a za letos je bila napoved po 11 uri res polna izzivov.

Prvi tekmovalci in njihovi mentorji so začeli prihajati na štadion že ob osmi uri zjutraj. Po vpisu, na katerem so poleg uporabnih informacij dobili tudi 10 tekmovalnih elastik, so se namestili v svojem boksu, odprli torbe z orodjem in drugim servisnim materialom, ter začeli nastavljati še zadnje fine nastavitve na svojih elastomobilih. Ko so vozila še nekajkrat testno spustili po atletskih, jih je pred boksom čakala komisija, ki je vsa vozila pregledala tako s tehničnega (pravilnik tekmovanja za leto 2012), kot z oblikovnega stališča.

Začeli smo ob 9.30. Deveto tekmovanje je odprl gospod Ernest Knez iz OŠ Šentjanž pri Dravogradu, ki ima najdaljši staž med mentorji ekip na tekmovanju elastomobilov. Takoj po njegovem govoru pa je štartal prvi predelastomobil. Tekmovalci iz OŠ Gradec pri Litiji so namreč sestavili elastomobil, na katerega so namesto predpisanega bremena (180g) namestili stol in enega izmed tekmovalcev. Potem, ko smo videli, da vozilo z enim "polnjenjem" zna peljati tudi vzvratno, pa je uradno štartal prvi elastomobil (Men se rola ekipa, 33.08 metra).
Nismo čakali prav dolgo in že se je elastomobil GROSKO 2 (zvitež, 89.27 m) ustavil tik pred značko e^4,5 m, kar je približno 90 metrov. Ekipa je zastopala OŠ Louisa Adamiča iz Grosupelj, kamor je lansko leto romala nagrada za 1. mesto v kategoriji raztegnjenjcev. Tako so že v prvi vožnji dosegli razdaljo, ki je bila za slabe štiri metre dalša od povprečne razdalje (85,51 m), ki jo je lansko leto prevozilo zmagovalno vozilo (Splošni rekord je sicer že leto prej dosegla skupina iz Dornberka, katere vozilo LUNA se je pri 114 metrih zaletelo v klopce na koncu steze - zaradi česar smo v novem pravilniku zmanjšali dovoljen premer koles na 40 cm). Doseženemu rezultatu sta se najbolj približali skupini PRLEŠKI ZNANSTVENIKI (lanskoletni zmagovalci v skupini zviteži - 70,53 m) in RATKAPA (67,73 m).

Povsem drugačen boj za najdaljšo razdaljo pa se je odvijal v kategoriji raztegnjencev ki sicer dosegajo krajše rezultate od zvitežev - najdaljša prevožena razdalja je pred tekmovanjem merila 59,96 metrov.
Prva se je rekordu približala skupina DIRKAČ (55,21 m) s startno številko 23. Že eno skupino za njo pa je GUMIEKSPRES iz Veržeja dosegla nov rekord (64,35 m). Tega do konca prvega kroga ni popravila nobena skupina - najbližje je pripeljal elastomobil OŠ GRADEC (56,46 metrov).


Sledil je odmor, med katerim smo sodelujočim postregli z rogljički, ki jih je priskrbela Pekarna Grosuplje, tekmovalci pa so začeli oddajati svoje glasove za "elastomobil po izboru tekmovalcev" - glasovali so smeli samo za vozila, ki niso zastopala njihove šole.
Čeprav je bilo vreme lepo in brez vetra smo zaradi pričakovanega poslabšanja zelo hitro začeli z drugim krogom.

Drugi štart so vozila izvedla glede na rezultate prvega kroga - najprej so štartala vozila z najkrajšo prevoženo razdaljo. Čeprav razdalje na začetkuniso bile zelo dolge, pa smo toliko bolj z užitkom opazovali lično izdelavo elastomobilov, in večina nas prav nič ni zavidala komisiji, ki bo morala med vsemi temi lepotci in lepoticami izbrati "najbolj domiselnega". Preden smo prišli do zadnjih deset štartov, smo videli kar nekaj izboljšav rezultatov. Nekaj jih je bila posledica boljšega napenjanja elastik. Pri drugih pa so po prvi vožnji tekmovalci opazili, da njihova vozila preveč zavijajo s smeri in posledično zapeljejo s proge - zato so jih v drugi vožnji postavili na točno izbran del štartne črte in jih usmerili v želeno smer. Sledilo je še nekaj vozil z zelo podobnimi prevoženimi razdaljami v obeh krogih. Nato pa se je začelo!

Za prvi preobrat je poskrbela skupina DIRKAČ, katere elastomobil je po dobrih 24 metrih zavil s steze. S tem je priložnost za stopničke dobila skupina ZELENEC, ki je eno skupino pred dirkačem dosegla že drugo vožnjo preko 40 metrov (44,18m). Ker preobrati vedno prihajajo v parih (in ker je prav, da je en pri raztegnjencih, drug pa pri zvitežih), je zanj poskrbela še skupina RATKAPA. Elastomobil se je po dobrih 20 metrih ustavil. Čeprav je kasneje kazalo, da se je še sposoben premikati, pa je komisija v skladu s pravilnikom upoštevala le razdaljo, ki je bila dosežena do prve zaustavitve. Tako je trenutno vodstvo prevzela ekipa LOLEK IN BOLEK (65,3 m in 67,68 m) in s tem zaenkrat potrdila lanskoletno tretje mesto. Za njimi so štartali njighovi sošolci iz Ljutomera in prepeljali kar 80,31 metrov.
Saj ne, da so bili tekmovalci iz GROSKO 2 pod pritiskom... Čisto zaradi dobre volje so izkoristili elastiki do meja njune elastičnosti in prepeljali cel stadion (114,03 metra). Vozilo smo na koncu še obrnili in prepeljalo je še dobre štiri metre. In to v brezvetrju (ki se je proti koncu drugega kroga sicer že rahlo načenjalo). Tako smo spet dobili izenačitev starega rekorda in novega po uradnem pravilniku tekmovanja.

Med odmorom se je uresničila meteorološka napoved napoved. Sunki vetra so postali vedno močnejši in gostejši. Kazalo je že, da s tretjim krogom sploh ne bomo začeli, a komisija je vseeno sklenila poskusiti izkoristiti brezvetrne "luknje". Po deseteih štartih (med katerimi smo videli tudi neuraden rekord reztegnjencev - elastomobil GROSKO 1 je prepeljal 75,28 metrov a z vetrom v hrbet) se je komisija še enkrat sestala in zaradi vedno bolj sunkovitih sunkov vetra prekinila in razveljavila tretji krog.

Tako smo prvič raglasili končne rezultate že po dveh krogih. Začeli smo z govorom članov komisije (Dušan Mencej (HE), Katarina Španič (HE), Jurij Bajc (PEF) in Miha Ravnik(HE)), ki so predstavili po njihovem mnenju najbolj domiselno izdelan elastomobil - RIBNČAN. Kot zanimivost povejmo, da je lansko leto vozilo iz Ribnice dobilo načrago po izboru tekmovalcev (člani komisije zatrjujejo, da to ni vplivalo na njihovo odločitev). Sledila je nagrada po izboru tekmovalcev, nato pa smo pred podelitvijo prvih treh mest v obeh kategorijah podelili še tri nagrade za vztrajnost.

 

Poleg nagrad, ki so jih prejeli tekmovalci, so nagrade za prva tri mesta prejele tudi šole, s katerih so prišle prve tri skupine v vsaki kategoriji:

1. mesto: prost vstop ene skupine pri obisku Hiše eksperimentov IN izvedba treh dogodivščin na šoli v sklopu projekta Bliža znanosti se cesta, nje se, ljubca! veselim;

2. mesto: prost vstop ene skupine in ogled ene dogodivščine pri obisku Hiše eksperimentov

3. mesto: prost vstop ene skupine pri obisku Hiše eksperimentov


OBLIKOVNA NAGRADA:

 • RIBN'ČAN (OŠ Dr. Franceta Prešerna Ribnica)

 

NAGRADA OBČINSTVA:

 • KAPELE EKSPRES (OŠ Dobova)

 

REZULTATI TEKMOVANJA:

RAZTEGNJENCI:

1. GUMIEKSPRES, OŠ Veržej Veržej, 126.9 m
2. OŠ GRADEC, OŠ Gradec Litija, 105.84 m
3. ZELENEC, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, 86.54 m
4. DIRKAČ, OŠ Sava Kladnika Sevnica, 79.85 m
5. ELASTIČNA ZNANSTVENIKA, OŠ Franca Rozmana - Staneta Ljubljana - Šentvid, 61.46 m

ZVITEŽI:

1. GROSKO 2, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, 207.66 m
2. PRLEŠKI ZNANSTVENIKI, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, 150.84 m
3. LOLEK IN BOLEK, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, 132.98 m
4. MLIN, OŠ Veržej, 101.95 m
5. HELGA EKSPRES, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, 94.42 m


Na tekmovanju so sodelovale še skupine (abecedni vrstni red):
 • A JE TO (OŠ Šmarje pri Jelšah Šmarje pri Jelšah)
 • BIG MAC (OŠ Prule, Ljubljana)
 • ELASTEKA (OŠ Kungota, Zgornja Kungota)
 • GROSKO 1 (OŠ Louisa Adamiča Grosuplje)
 • HI BUSTER 2 (OŠ Braslovče)
 • HITRI VRAGI (OŠ Dobova)
 • JN & RJ  (OŠ Prule, Ljubljana)
 • KEN BLOK (OŠ Kungota, Zgornja Kungota)
 • MAJ (OŠ Dornberk)
 • MEN SE ROLA EKIPA (OŠ 8 Talcev, Logatec )
 • MODRI BLISK (OŠ Šmarje pri Jelšah)
 • NAJ (OŠ Dornberk)
 • PIFLARJI (OŠ Vrhovci, Ljubljana)
 • PUSTEŽ (OŠ Frana Albrehta, Kamnik)
 • RATKAPA (OŠ Sava Kladnika, Sevnica)
 • RIBNČAN (OŠ Dr. Franceta Prešerna, Ribnica)
 • SMILE (OŠ Ob Rinži, Kočevje)
 • SPEED CRESHER (OŠ Braslovče)
 • SPITFIRE TEAM (OŠ Toneta Okrogarja, Zagorje ob Savi)
 • ŠTEFAN POŽIGALEC (OŠ Šentjanž pri Dravogradu, Šentjanž pri Dravogradu)
 • ZVITA RIBICA (OŠ Dr. Franceta Prešerna, Ribnica)


elastomobil izven konkurence

zvitež


raztegnjenecraztegnjenec

zvitež

raztegnjenec


raztegnjenec

Če ste prireditev zamudili, se nam pridružite na desetem tekmovanju v sezoni 2012/13. Več si preberite na strani Tekmovanje elastomobilov.

Na 10. državnem Tekmovanju elastomobilov pripravljamo novost - menjavo elastik z vzmetmi.

Oglejte si poročila in pravilnik s prejšnjih tekmovanj elastomobilov:


Tekmovanje elastomobilov 2012
Foto: Rafael Marn       


Fotografije s tekmovanja
(foto: Rafael Marn)


t_elasto_1.JPG
t_elasto_2.JPG
t_elasto_3.JPG
t_elasto_4.JPG
t_elasto_5.JPG
t_elasto_6.JPG
t_elasto_7.JPG
t_elasto_8.JPG
Tekmovanje elastomobilov 11/12
Tekmovanje elastomobilov 11/12
t_elasto_v_12.JPG
t_elasto_v_13.JPG
t_elasto_10.JPG
t_elasto_14.JPG
t_elasto_15.JPG
t_elasto_16.JPG
t_elasto_17.JPG
t_elasto_18.JPG
t_elasto_19.JPG
t_elasto_20.JPG
t_elasto_26.JPG
t_elasto_27.JPG
t_elasto_28.JPG
t_elasto_29.JPG
Tekmovanje elastomobilov 11/12
Tekmovanje elastomobilov 11/12
t_elasto_v_23.JPG
t_elasto_v_24.JPG
t_elasto_v_25.JPG
t_elasto_21.JPG
OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov