Poročilo
Uvrstitve
Posnetki s tekmovanja
elasto2009_09.gif
elasto2009_08.gif
elasto2009_09.gif
elasto2009_09.gif

Poročilo s 7. državnega Tekmovanja elastomobilov

V soboto, 8. maja 2010, se je v Športnem parku Ljubljana odvijalo sedmo državno Tekmovanje elastomobilov, vozil, katerih edino dovoljeno sredstvo pogona je elastika.

Kljub slabi vremenski napovedi se je na tekmovanju zbralo 41 najboljših osnovnošolskih skupin iz različnih regij Slovenije. Tekmovalci so se hitro razvrstili v bokse. Na elastomobilh so opravili še zadnje fine nastavitve in se malo pomudili tudi z ogledom konkurence. Težko je reči, ali pri tem bolj uživajo učenci ali ponosni mentorji (nekateri imajo s tekmovanjem že kar precej izkušenj, rekorder pa je gospod Ernest Knez iz OŠ Šentjanž pri Dravogradu, ki je svoje tekmovalce usmerjal že šesto zaporedno leto!).

Vozil pa si niso ogledovali samo tekmovalci in mentorji - pregledala jih tudi strokovna komisija. Člani komisije Dušan Mencej (HE), Vesna Pajić Djukić (HE), Gorazd Planinšič (FMF), Aleksander Ostan so med pregledom ustreznosti vozil določilom tekmovanja (pravilnik tekmovanja za leto 2010) za vsak elastomobil podali tudi oceno domiselnosti izdelave.

Letošnje tekmovanje je z navdušujočim govorom odprl direktor Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije dr. Franci Demšar.
In...štart!

Prva je svoj elastomobil po progi spustila skupina Modr planet (36,98 metra), za njo pa so se na modrem in rdečem štartu izmenično zvrstile še ostalke skupine. Tekmovalci so enega za drugim nizali dobre rezultate in že na polovici 1. vožnje je skupina Neimenovana1 z razdaljo 80.58 metra resno ogrozila lanskoletni rekord (81.80 metra). Rekord so tako dobro zamajali, da ga je uspela podreti že naslednja, 19. skupina, katere člani si s predhodno skupino delijo šolske klopi na isti šoli. Norim kravam je uspelo prevoziti 88.17 metra!
Rezultat je ostal trdno zasidran vse do 37. štarta, ko je skupina Luna (z lanskoletnim zmagovalcem) pokazala, da ima tudi atletska proga svoj konec. Vozilo se je ustavilo ob ograji, izmerjena razdalja pa je znašala 114,03 metra, kar je bila tudi najdaljša prevožena razdalja 1. vožnje.

Glede na razliko v razdaljah med prvim in drugim mestom bi si lahko mislili, da je zmagovalec že znan. Če bi bil v veljavi lanskoletni pravilnik (zmagovalca je določila najdaljša razdalja, dosežena v eni izmed voženj), bi bila domneva upravičena. Po novih pravilih pa zmagovalca določi največja vsota prevoženih razdalj v treh vožnjah.

Po kratkem predahu, med katerim so demonstratorji Hiše eksperimentov določili nov vrstni red štartov (od najkrajše do najdaljše prevožene razdalje v 1. krogu), smo se vrnili na progo. Ker je vreme že pošteno kazalo zobe, se je komisija odločila za sočasne štarte rdečih in modrih skupin, a nas je na polovici izvedenih voženj vseeno ujel rahel dež. A tekmovalci se niso dali. Boksi so se hitro preselili pod streho (gledalci so ubogali svoj 27. čut in se tja umaknili že nekaj minut pred tem), nekateri elastomobili pa so dobili gume za mokro podlago.

Prva sta za presenečenje poskrbela Raketna znanstvenika, ki sta po prvem krogu zasedala 6. mesto (54.99 metra). Dež je očitno okrepil motivacijo po zmagi, zato sta Nik Mohorko in Klemen Magister dobro naravnala elastomobil, ga spustila, nato pa smo vsi debelo pogledali, ko je vozilo prevozilo 113.37 metra (no ja, tokrat vsaj ni bila kriva ograja). Zelo lep prevzem vodstva s skupno razdaljo dveh krogov 168.36 metra.
Naslednji dve skupini (Modri dirkač 2 in Red Bull team) sta potrdili svoji uvrstitvi, žal pa to ni uspelo tako Norim kravam kot tudi Neimenovana1. Raketna znanstvenika sta tako pridobila že štiri mesta, in na poti do prestiža ju je lahko ustavila le Luna.
A ni šlo! Elastomobil Luna je sicer peljal vztrajno naprej, a je še bolj vztrajno zapeljal s proge s širino dveh atletskih stez, tako da je komisija priznala razdaljo le 31.70 metra (skupaj 145.73 metra), kar pa je bilo še vedno dovolj za drugo mesto v končni razvrstitvi po drugi vožnji.

Odmor se je tako začel s splošna evforijo Raketnih znanstvenikov, ki je morda skupaj z vzdušjem na skupinskem slikanju pomagala pregnati dež (ne pa tudi oblakov - kam pa bi prišli, če bi imeli vsako leto sončno vreme...)

Glede na presenečenja, s katerimi je postregla druga vožnja, se je obetal razburljiv zaključek tekmovanja. Tretjo vožnjo si je priborilo dvajset najvišje uvrščenih skupin, ki so vožnje spet opravile v vrstnem redu od najkrajše proti najdaljši vsoti.

Prvo prijetno presenečenje je pripravila skupina Gumivoz, ki ji je uspelo z elastomobilom, ki je delovalo na princip napenjanja elastike s potegom (raztegnjenci) prevoziti 57.81 metrov. Običajno so tako dolge razdalje prevozila le vozila na princip torzijskega navijanja elastike (zviteži). Uroš Makoter in Matej Černjavič sta tako postavila nove standarde za naslednje tekmovanje, ko bodo vozila tekmovanla v ločenih kategorijah.

Za drugo, za Modri dirkač 2 prijetno presenečenje, je poskrbela kar skupina sama. 92,73 metra je vsoto povečalo na 204,05 metra. Dovolj, da sta v tem krogu pridobila pet mest in se uvstila pred skupino Luna iz iste šole (201,80 metra). Razlika v razdalji, ki sta jo za ohranitev prvega mesta morala preseči Raketna znanstvenika, je tako znašala slabih 36 metrov. Prevozila sta jih 89,51 in suvereno osvojila 1. mesto in naslov državnih prvakov 2010.

Razglasitev najboljših uvrstitev je pospremil lahkoten vetrič. Najprej smo podelili oblikovne nagrade, nato pa še nagrade za največje vsote prevoženih razdalj.

Poleg nagrad, ki so jih prejeli tekmovalci, je skupina RAKETNA ZNANSTVENIKA z uvrstitvijo na 1. mesto svoji šoli priborila tudi dodatno nagrado, in sicer bo Hiša eksperimentov z dogodivščinami obiskala OŠ Franca Rozmana - Staneta v Ljubljani.

OBLIKOVNA NAGRADA:

 • 3x2y1zN, OŠ Božidarja Jakca, Ljubljana
 • LUNA, OŠ Dornberk

REZULTATI TEKMOVANJA:

1. RAKETNA ZNANSTVENIKA, OŠ Franca Rozmana - Staneta Ljubljana, 257.87 metra
2. MODRI DIRKAČ, OŠ Dornberk, 204.05 metra
3. LUNA, OŠ Dornberk, 201.80 metra


4. RED BULL TEAM, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, 200.35 metra
5. NORE KRAVE, OŠ Bojana Ilicha Maribor, 188.93 metra
6. MONSTER TEAM, OŠ Veržej, 170.01 metra
7. NEIMENOVANA1, OŠ Bojana Ilicha Maribor, 163.71 metra
8. MODRI PLANET, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, 140.67 metra
9. LAZAREC, OŠ Neznanih talcev Dravograd, 138.34 metra
10. 3x2y1zN, OŠ Božidarja Jakca Ljubljana, 132.16 metra


Na tekmovanju so sodelovale še skupine (abecedni vrstni red):
 • BREZ TRENJA (OŠ Antona Ingoliča Pragersko)
 • CERKLJANI (OŠ Cerkno)
 • ECONOMY DRIVE (OŠ Gradec Litija)
 • EKOFACA (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
 • EXTREM CAR (OŠ Kungota)
 • GUMI VOZ (OŠ Veržej)
 • HITRI BLISK (OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu)
 • HITRI IN DRZNI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
 • HITRI IN DRZNI (OŠ Žužemberk)
 • HITRI ŽABCI (OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana)
 • LETEČA SOVICA (OŠ Danile Kumar Ljubljana)
 • LOV (OŠ Frana Albrehta Kamnik)
 • PAC-MAN (OŠ Ketteja in Murna Ljubljana)
 • PRLEK MAŠINA (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
 • PRVA POMOČ (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
 • RADIOAKTIVNI (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
 • RDEČI DIRKAČ (OŠ Danile Kumar Ljubljana)
 • RIBN'ČAN 10 (OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica)
 • SABRE (OŠ Bežigrad Ljubljana)
 • SREBRNA PUŠČICA (OŠ Šmarje pri Jelšah)
 • SUPER KLIKL IZ IDRIJE (OŠ Idrija)
 • SVARUT (OŠ Prule Ljubljana)
 • TARČA (Oš Toneta Čufarja Jesenice)
 • TEQUILLA POWER (OŠ Kungota)
 • TURBO POGON IZ IDRIJE (OŠ Idrija)
 • VW (OŠ Šmarje pri Jelšah)
 • VIKTORJI2 (OŠ Frana Albrehta Kamnik)
 • VZTRAJNI IN DRZNI (OŠ Žužemberk; Mežica)
 • X1 (OŠ Louisa Adamiča Šmarje Sap)
 • ŽAN IN ŽAN (OŠ Cerkno)

elasto2009_09.gif

elasto2009_09.gif

elasto2009_09.gif


elasto2009_09.gif

elasto2009_09.gif

elasto2009_09.gif

elasto2009_04.gif

elasto2009_10.gif


Če ste prireditev zamudili, se nam pridružite v sezoni 2010/11. Več o tekmovanju si preberite na strani Tekmovanje elastomobilov.

Ena izmed novosti na 8. državnem Tekmovanju elastomobilov bosta dve tekmovalni kategoriji - zviteži in raztegnjenci.

Oglejte si poročila in pravilnik s prejšnjih tekmovanj elastomobilov:


Državno Tekmovanje elastomobilov 09/10


Posnetki s tekmovanja


t_elasto_1.jpg
t_elasto_2.jpg
t_elasto_3.jpg
t_elasto_4.jpg
t_elasto_5.jpg
t_elasto_6.jpg
t_elasto_7.jpg
t_elasto_8.jpg
Tekmovanje elastomobilov 09/10
Tekmovanje elastomobilov 09/10
t_elasto_v_12.jpg
t_elasto_v_13.jpg
t_elasto_10.jpg
t_elasto_14.jpg
t_elasto_15.jpg
t_elasto_16.jpg
t_elasto_17.jpg
t_elasto_18.jpg
t_elasto_19.jpg
t_elasto_20.jpg
t_elasto_21.jpg
OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov