Letošnji projekt 'Noč ima svojo moč' v znamenju vode

Poletno sonce že pošteno pripeka in brez ohladitve v teh vročih dneh res ne gre. Skok v jezero, mlako, reko ali potok je odlična rešitev pred vročino, a predvsem, če je voda, v kateri se kopamo, varna in ustrezne kakovosti. Prav to, kako varno je kopanje v naravi izven uradnih območij, nas zanima v okviru letošnjega projekta Noč ima svojo moč 2021, ki ga uradno zaganjamo s promocijsko kampanjo znanosti za državljane. Državljane pri tem vljudno vabimo, da se nam kot raziskovalci pridružijo pri vseslovenskem eksperimentu in nam pomagajo spremljati in beležiti rezultate kakovosti voda. V ta namen smo pripravili raziskovalne komplete, ki že čakajo na vse vse željne raziskovanja.                                                             

Zagon projekta z vseslovensko akcijo znanosti za državljane

Projekt Noč ima svojo moč 2021 bomo zagnali s promocijsko kampanjo, ki poteka kot vseslovenska akcija znanost za državljane. V okviru te akcije prebivalce Slovenije vabimo, da nam pomagajo spremljati kakovost voda povsod tam, kjer se ljudje kopajo v naravi izven uradnih območij. Tako bomo s pomočjo državljanov po vsej Sloveniji izvedli enak eksperiment in preverjali, kako kakovostne so vode. Ker pa smo se, zaradi koronarazmer, odprtju projekta v živo raje odrekli, vas namesto tega vabimo k ogledu otvoritvenega videoposnetka: 

Kaj vse bomo s pomočjo državljanov opazovali in merili?

Kakšne so kemične lastnosti vode, kakšna sta njena globina in pretok, kakšna je njena temperatura, kateri organizmi živijo v njej? Vse to in še več boste ugotavljali z opazovanjem ter s pomočjo raziskovalnega kompleta. Ta vsebuje več testnih lističev in filtrirnih papirjev, pa seveda delovni zvezek s podrobnimi napotki, kako se lotiti raziskovanja. Kar je pri tem posebej pomembno pa je, da rezultate meritev, ki si jih boste med terenskim delom zabeležili v tabelo, kasneje vpišete še v obrazec na spletni strani projekta: www.nocmoc.eu. Na ta način bomo rezultate vseh posameznih eksperimentov z vseh koncev Slovenije zbrali in jih ob zaključku projekta tudi analizirali.

Kako se pridružiti vseslovenski raziskovalni akciji za državljane?

Vseslovenskemu projektu znanosti za državljane se pridružite povsem preprosto. Vse kar morate je storiti je, da se prijavite na spletni strani www.nocmoc.eu in poslali vam bomo raziskovalni komplet, ki vključuje testne lističe, filtrirne papirje in delovni zvezek z napotki. Nato se le še odpravite v naravo, preverjajte kakovost vode, tudi če se v njej ne boste kopali, ter nam nato preko obrazca na spletni strani projekta posredujte rezultate meritev.

Zakaj vseslovenska akcija in kaj želimo z njo doseči?

To, da želimo ugotoviti, kako varne so vode, v katerih se kopamo, je eno. Sicer pa je projekt spremljanja kakovosti voda oziroma projekt znanosti za državljane promocijska kampanja, s katero želimo ustanove partnerice predvsem opozoriti na evropski projekt 'Noč ima svojo moč'. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev. Takrat se po Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. 'Noč ima svojo moč' bo letos potekal 24. septembra, najrazličnejši dogodki se bodo takrat zvrstili v več kot 20 mestih po vsej Sloveniji. Pri tem seveda upamo, da bodo epidemiološke razmere ugodne, in da se bomo lahko v živo družili ob znanosti in raziskovanju posvečenih festivalskih dogodkih.

 Od ivanjščic prek kostanjev do voda

Naj vas spomnimo: v enakem projektu znanosti za državljane smo v preteklih treh letih sejali semena ivanjščic in drugih travniških cvetlic, ter spremljali zdravje divjih kostanjev. Letos pa je, kot rečeno, glavno vlogo pri vseslovenskem eksperimentu prevzela voda. Spremljanje kakovosti voda v naravi izven uradnih območij bo potekalo vse do 24. septembra, ko se bo zgodila tradicionalna Evropska noč raziskovalcev. Na ta dan bomo po Sloveniji že četrto leto zapored pripravili dogodek 'Noč ima svojo moč'.

Častno pokroviteljstvo predsednika Boruta Pahorja

Aktivnosti v okviru projekta 'Noč ima svojo moč' potekajo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Projekt je sicer zasnovan na močnem partnerstvu različnih ustanov, organizacij in posameznikov. Projektni konzorcij vodi Ustanova Hiša eksperimentov, v njem kot partnerji sodelujejo Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Geološki zavod Slovenije in Tehniški muzej Slovenije ter še več kot 50 drugih projektnih partnerjev in podpornikov.

 

Še več informacij boste našli na spletni strani: http://www.nocmoc.eu.


Konzorcij partnerjev projekta 'Noč ima svojo moč'

Prvo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

Mednarodno tekmovanje "Shalheveth Freier Physics Tournament" v odpiranju fizikalnih sefov je bilo v letošnjem letu izvedeno v tednu od 23. do 28. maja. Zaradi koronasituacije je tekmovanje, na katerem slovenske ekipe že štirinajst let dosegajo vrhunske rezultate, tudi letos potekalo v spremenjeni obliki.

Tekmovanje je potekalo preko spleta. Ekipe so se pomerile preko vidokonferenčne povezave, pripravile pa so tudi vidoposnetke sefov.

Slovenijo sta zastopali skupini Avatar (Gimnazija Želimlje; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in Podgurski sud (ŠČNM Tehniška gimnazija Novo mesto; 2. mesto na DT).

Meta, Filip, Val, Matej in Borut iz skupine Avatar so pod mentorstvom Petra Šlajpaha na mednarodnem tekmovanju dosegli PRVO, Tomo, Timotej, Maj, Žiga in Vid (Podgurski sud) z mentorjem Matejem Rožičem pa ČETRTO MESTO!

Posnetke predsatvitev vseh sefov na mednarodnem tekmovanju si lahko ogledate na uradni strani tekmovanja.

Poročilo z 18. državnega tekmovanja elastomobilov


V petek, 21.5.2021, so se na Kongresnem trgu že 18. leto zapored pomerile osnovnošolske skupine na Tekmovanju elastomobilov in letos prvič tudi srednješolske skupine. Kljub koronasituaciji se je po klancu navzgor pognalo kar nekaj elastomobilov.Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

PLENILEC (OŠ Sava Kladnika Sevnica)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

ENAJSTA ŠOLA (OŠ Lenart)


Glavna nagrada "Važno je sodelovati"
(žreb med vsemi skupinami)

OŠ Lenart


Rezultati:

SREDNJA ŠOLA:
1. mesto: DIVJIMOBIL (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija - 14,35m; 18,19m; 11,32m; k:14,25; o:5; 17,11)
2. mesto: STRELE (Škofijska klasična gimnazija) - 7,44m; 4,66m; 1,14m; k:9,75; o:5; 5,35)

OSNOVNA ŠOLA:
1. mesto: MEGS (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 45,41m; 7,31m; 34,79m; k:12,75; o:5; 40,97)
2. mesto: MEHANKARJI (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 34,44m; 26,90m; 37,23m; k:13,75; o:5; 40,90)
3. mesto: HITRI (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 37,41m; 31,90m; 18,07m; k:13,25; o:5; 37,72)Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

KO (OŠ Šmarje - Sap)
MAJSTRA D.O.O. (OŠ Žužemberk)
POLET NA LUNO(OŠ Sava Kladnika Sevnica)
SIMPLE THE BIG (OŠ Lenart)
SVENOVI (OŠ Komenda Moste)
TIGAZU (OŠ Komenda Moste)
TRIJE MUŠKETIRJI (OŠ Alojzija Šuštarja)
TURBO KARIOLA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača)
UFO (OŠ Alojzija Šuštarja)


Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2022!


Noč ima svojo moč 2021

Projekt NOČ IMA SVOJO MOČ

Z navdušenjem sporočamo, da bo projekt 'Noč ima svojo moč' z nami tudi letos! Znova se nam boste lahko kot raziskovalci pridružili pri vseslovenskem projektu za državljane, ki bo tokrat v znamenju vode. Na Evropsko noč raziskovalcev, 24. septembra, ko bo dogajanje doživelo vrhunec, pa se bomo družili ob znanosti in raziskovanju posvečenih festivalskih dogodkih.«.

Naj vas najprej spomnimo. V enakem projektu smo v preteklih treh letih sejali semena ivanjščic in drugih travniških cvetlic ter opazovali zdravje divjih kostanjev. Letos pa glavno vlogo pri vseslovenskem eksperimentu prevzemajo vode, natančneje kako varno je kopanje v naravi izven uradnih območij. Kaj vse bomo opazovali in merili vam povemo ob skorajšnjem zagonu projekta za državljane, predvidoma v začetku junija. Že zdaj pa vas vabimo, da se nam pridružite, saj želimo tudi tokrat v družbi dvigniti zavedanje o pomenu raziskovalnega dela in znanstvenega načina razmišljanja.

Naj ob tem izpostavimo dejstvo, da je prav voda tema, ki jo je Slovenija postavila v ospredje letošnjega predsedovanja Svetu EU. Pri tem izpostavlja pomen vode za javno zdravje, za trajnostni razvoj in naslavljanje podnebnih sprememb, za mir in varnost ter vodo kot človekovo pravico.

Projekt 'Noč ima svojo moč' poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Partnerji projekta pa smo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Geološki zavod Slovenije ter Tehniški muzej Slovenije.

Več informacij najdete na spletni strani www.nocmoc.eu in družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!

Konzorcij partnerjev projekta 'Noč ima svojo moč'

13. državno tekmovanje


V ponedeljek, 10. maja 2021, je potekalo 13. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Letos je potekalo preko spleta.

Na tekmovanje sta se uvrstili dve srednješolski skupini, ki sta svoja sefa kljub koronasituaciji pridno izdelovali v preteklih mesecih.


Rezultati

1. mesto: Avatar (ZFS, Gimnazija Želimlje
2. mesto: Podgurski sud (ŠC NM, Tehniška gimnazija Novo mesto)


Uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bosta mednarodnega tekmovanja udeležili skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo preko spleta potekalo od 23. do 28. maja 2021 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!


Znanstveni Krneki med poletnimi počitnicami 2021

Znanstveni Krneki - hiša znanosti je delavnica, na kateri boste sami naredili veliko zanimivih stvari, se zabavali z izdelavo glasbenih inštrumentov in tekmovali s papirnatimi letali.

Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma. 

 • Kako izdelam različna glasbila?
 • Kako izdelam znanstvene čarovniške trike?
 • Kako ujamem vrtinec ali vodomet v plastenko?
 • Ali se v črnem flomastru skrivajo tudi druge barve?
 • Kako ... ?

Vas poleg vprašanj zanimajo tudi odgovori?

Naslednja izvedba petdnevne delavnice Znanstveni Krneki - hiša znanosti za učenke in učence 3., 4., 5., 6. ali 7. razreda bo med poletnimi počitnicami (med 9. in 14. uro).

23. - 27. avgust

Pohitite s prijavo!
Prostora je za 24 udeležencev!


Cena delavnice, v katero je vključena tudi malica, je 150 EUR.
Popust za zgodnje prijave: do 15. junija 2021 je cena 130 EUR!

Za prijavo in več informacij pokličite na Hišin telefon: 01 300 6888 ali pišite na info@he.si

ZnaČAJ znanosti

V ponedeljek, 8. marca 2021 smo na ZnaČAJu znanosti preko spleta gostili dr. Katjo Drobnič in Anžeta 
Čeha, ki sta nam predstavila poklic forenzičarke in babičarja. Pogovor je povezovala Meta Ornik.

8. marec 2021 - Dan spolov preko spletaPONEDELJEK, 8. 3. 2021
od 8. do 21. ure

8.00 – 21.00zaigrajte računalniško igro OOPS
(računalniška igra je nastala v Hiši eksperimentov – tema igrice je menstruacija)
https://www.he.si/oops/

prižgite Svetilke Hiše eksperimentov
(v 25 letih obstoja se je v Hiši kalilo mnogo mladih in mladih po srcu)
https://www.he.si/25let

17.00 – 17.45


dogodivščina Težiščelogija
(interaktivni dogodek spodbujanja kritičnega vrednotenja in razmišljanja)
https://www.he.si/spletnevsebine

18.00 – 18.45


Znanstveni Krneki
(delavnica, kjer iz enostavnih predmetov izdelujete znanost)
https://www.he.si/spletnevsebine

19.00 – 19.45


znaČAJ znanosti
(pogovor s forenzičarko dr. Katjo Drobnič in babičarjem Anžetom Čehom, povezovalka pogovora Meta Ornik)
https://www.he.si/spletnevsebine

Znanstveni Krneki med jesenskimi počitnicami 2020


 • Kako izdelam zanimiva letalca?
 • Kako lahko okolico obrnem na glavo?
 • Kako ... ?

Vas poleg vprašanj zanimajo tudi odgovori?

Med jesenskimi počitnicami se nam pridružite na delavnici Znanstveni krneki preko spleta

Poskusi so zasnovani tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma.
Delavnica bo trajala 45 minut in je primerna za vse radovedneže.


27. 10. 2020 ob 10. uri 
29. 10. 2020 ob 10. uri
3. 11. 2020 ob 10. uri
3. 11. 2020 ob 17. uri
5. 11. 2020 ob 10. uri
5. 11. 2020 ob 17. uri 

Prijava in več informacij TUKAJ.

Prijave so obvezne! Število mest je omejeno!

Počitnice je finančno podprla MOL v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov v MOL v letu 2020 s področja podpornih storitev v vzgoji in izobraževanju ter prostem času otrok.

Prijave na Tekmovanje elastomobilov 2020/2021


Poročilo s 17. državnega tekmovanja elastomobilov


V soboto, 5.9.2020, so se na Kongresnem trgu že 17. leto zapored pomerile osnovnošolske skupine na Tekmovanju elastomobilov. Kljub koronasituaciji se je po klancu navzgor pognalo kar nekaj elastomobilov.Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 PALČEK SMUK (OŠ Sava Kladnika Sevnica)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 VIŠNUS (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)


Glavna nagrada "Važno je sodelovati"
(žreb med vsemi skupinami)

 ZOŠ montessori Ljubljana


Rezultati:

1. mesto: ORANŽNI 2.0 (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 34,01m; 17,62m; 29,94m; k:9; o:10; 35.63)
2. mesto: ZMAJČKI (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 25,01m; 28,41m; 38,37m; k:8; o:10; 33,52)
3. mesto: POTATO IN TOMATO (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 22,30m; 35,87m; 27,78m; k:8; o:10; 32,78)


Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

AGAME D.O.O. (ZOŠ montessori Ljubljana)
ELASTOTIM (OŠ Bojana Ilicha Maribor)
πRATI (ZOŠ montessori Ljubljana)


Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2021!


Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefov8. marec - dan spolov v Hiši eksperimentov

Tega dne so se lahko obiskovalci pogovarjali s Twistijem, se preizkusili v
računalniški igri Oops, se na Svetilkah znanosti pogovorili z dr. Ditko
Vidmar in dr. Aljošo Bolje, naredili lastne eksperimente za domov,..

Trening za astronavte

Prvi marec smo obeležili s Treningom za astronavte.

Prvo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

Mednarodno tekmovanje "Shalheveth Freier Physics Tournament" v odpiranju fizikalnih sefov je bilo v letošnjem letu izvedeno v torek, 24. marca. Tekmovanja, na katerem slovenske ekipe že trinajst let dosegajo vrhunske rezultate, je letos zaradi izvajanja karantene potekalo v spremenjeni obliki.

Ker se zaradi omejitve letalskih povezav ekipe niso mogle srečati v Izraelu, so posnele predstavitve svojih sefov in jih delile z ostalimi ekipami. Na tekmovanju, ki je bilo organizirano preko videokonference, so skupine po ogledu predstavitev sefov in dodatnih komentarjih skupin glasovale za najboljše zasnovane sefe.

Slovenijo sta zastopali skupini Indukcijski oven (Gimnazija Želimlje; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in I-unLock (Gimnazija Nova Gorica; 2. mesto na DT).

Peter, Bor, Peter, Val in Borut iz skupine Indukcijski oven so pod mentorstvom Petra Šlajpaha na mednarodnem tekmovanju dosegli PRVO, Nika, Tomaž, Julija, Matija, Matic (I-unLock) z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa ČETRTO MESTO!

Posnetke predsatvitev vseh sefov na mednarodnem tekmovanju si lahko ogledate na uradni strani tekmovanja.

ZnaČAJ znanosti

V sredo, 12. marca 2020 smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Mojco Rajter (Infekcijska klinika) z naslovom EPIDEMIJE, corona virusi in drugi strahovi.

Trening za astronavte

 februarju sta bila izvedena dva sobotna Treninga za astronavte. 

ZnaČAJ znanosti

V sredo, 26. februarja 2020 smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Lino Boljka (Colorado State University) z naslovom Zakaj je eno leto toplejše kot drugo? Spremenljivost podnebnega sistema.

ZnaČAJ znanosti

V sredo, 12. februarja smo na ZnaČAJu znanosti gostili Roka Šturma (Nacionalni inštitut za biologijo) z naslovom Prisluškovanje žuželkam.

Tlakologija v Svetu energije

V soboto, 1. 2. je Hiša gostovala v Svetu energije, kjer smo predstavili dogodivščino Tlakologijo.


ZnaČAJ znanosti

V sredo, 29. januarja smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Majo Bresjanac (SiNAPSA) z naslovom Možgani na cedilu! Kako lahko znanost pomaga izboljšati skrb za zdravje možganov.

12. državno tekmovanje


V torek, 28. januarja 2020, je v prostorih lanskoletne zmagovalke Gimnazije Nova Gorica potekalo 12. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo devet srednješolskih skupin, ki so svoje sefe pridno izdelovale v preteklih mesecih.

Po pripravah so največ štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin, en član - varuh sefa - pa je ostal pri njihovem izdelku. Ko je v sobo s sefom prišla skupina vlomilcev z druge šole, jih je varuh najprej seznanil z zgodbo in navodili za odpiranje sefa. Povedal jim je, kaj je potrebno narediti pri vsaki od dveh zastavljenih nalog; ne pa kako.


Vlamljanje brez vitriha

Ko so se vdiralci seznanili z nalogo, je spremljevalec iz Hiše eksperimentov sprožil odštevalnik časa, nastavljen na 10 minut. Toliko časa so namreč imeli na voljo, da rešijo praktične fizikalne naloge in s tem odprejo sef. Spremljevalec skupino nekajkrat opozori na ostanek časa, 10 sekund pred koncem odpiranja pa skupino vpraša, ali bo izkoristila podaljšek dveh minut. Tega lahko uporabijo enkrat na tekmovanju - navadno takrat, ko že vejo, kako se reši zadnjo uganko v sefu, a jim primanjkuje časa za rešitev (če sef odprejo v podaljšku, dobijo 80% točk za odpiranje tega sefa).

Če skupini ne uspe vdreti v sef, mora varuh sefa dokazatai, da je rešitev možna (oziroma da sef deluje). To mora storiti v največ treh minutah. Kaj se zgodi, če sefa v tem času ne uspe odpreti, si poglejte v Pravilniku tekmovanja.


Zanimive, ne težke uganke

Vsaka skupina skušala vdreti v sefe s petih drugih šol. Pri tem ni bilo pomembno samo, ali so v sefe vdrle ali ne, temveč tudi, kako jim je bilo odpiranje všeč. Tekmovalci namreč sefom, ki so jih odpirali, podelijo oceno zanimivosti. Čeprav bi si lahko mislili, da bodo največ točk dobili sefi, ki so jih tekmovalci odprli (in se pri tem veselili), je to bolj izjema, kot pravilo. Tu jo navadno boljše odnesejo sefi, ki imajo ravno prav težke naloge z elegantno rešitvijo (kjer je potrebno dobiti preblisk, izvedba pa je enostavna). Zato ni nič nenavadnega, če varuh sefa proti koncu odpiranja s kakšnim namigom pomaga vdiralcem - še posebej, če med vnetim reševanjem ugank malce preveč fizično obdelujejo sef.


Znanje, inovativnost in izdelava

Po tekmovalnem delu so prišli na vrsto zagovori. Sedemčlanska strokovna komisija, v kateri so sodelovali dr. Iztok Arčon, Sara Kebe, Borut Likar, dr. Andreja Šarlah, Ivica Tomić, Miran Tratnik in Luka Vidic, je opravila individualne oglede sefov (vsak po osem). Člani komisije so preverjali kakovost izdelave sefov, inovativnost nalog, hkrati pa tudi teoretično znanje članov skupine.

Seveda ni potrebno, da imajo vsi člani izbrušeno poznavanje teoretičnega ozadja nalog, ki so jih uporabili v svojem sefu. V tem je čar skupinskega izdelovanja ter tekmovanja! Nekdo je boljši pri načrtovanju, drugi pri izdelavi, tretji pri elektroniki, četrti pri reševanju nalog,... Skupina pa deluje kot dobro sestavljena celota!

Po opravljenih zagovorih se je komisija umaknila na posvet (vsak izmed sodnikov je z rangiranjem določil vrstni red skupin, ki jih je obiskal - ocene vseh sodnikov smo povprečili in skupinam določili ocene v skladu s pravilnikom tekmovanja. 


... ker zdaj vas, kakor nas, jo srčno odpirat kliče čas.

Med tem so skupine svoje sefe prenesle v razstavni prostor, kjer so se z njimi lahko spoprijeli vsi obiskovalci in tekmovalci. In ne le to - radovednim ušesom so izdelovalci rade volje postregli z zanimivimi zgodbami, ki so se jim prigodile med izdelavo in tekmovanjem. Ste radovedni? Nekatere sefe si boste morda lahko ogledali na Vrtu eksperimentov letšnjega (tudi) 12. Znanstivala dogodivščin, ki bo potekal med 29. in 31. majem v centru Ljubljane.


Rezultati

Po ogledu sefov smo se zbrali v gledališki dvorani kjer je komisija razglasila in podelila medalje najvišje uvrščenim skupinam.

1. mesto: Indukcijski oven (ZFS, Gimnazija Želimlje
2. mesto: I-unLock (Gimnazija Nova Gorica)
3. mesto: Splitinator (II. gimnazija Maribor)
4. mesto: GimKP Space Center (Gimnazija Koper)
5. mesto: Zabrobyl (Gimnazija Novo mesto)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Chicago Outfit Safe 2020 (Šola za strojništvo, geotehniko in okolje; ŠC Velenje)
Jedrski reaktor (Gimnazija Krško)
Mehatronika (Srednja elektro šola in tehniška gimnazija; ŠC Novo mesto)  
Modroumni biljard (Škofijska gimnazija A. M. Slomška Maribor


Nagrada "Važno je sodelovati" in uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 24. in 25. marca 2020 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Po razglasitvi rezultatov smo podelili tudi nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobila Škofijska gimnazija AMS Maribor.

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!


Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Trening za voznika formule

V soboto, 25.1.2020 smo izvedli zelo uspešen Trening za voznika formule.

ZnaČAJ znanosti

V sredo, 15. januarja smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Aljošo Boljeta (UL, Fakulteta za farmacijo) z naslovom So novodobna zdravila res stabilna?

Trening za voznika formule

Festival nauke Beograd

Hiša eksperimentov se je udeležila trinajstega Festivala nauke v Beogradu.

Trije decembrski Treningi za astronavte

Prve tri decembrske nedelje smo izvedli zelo uspešne Treninge za astronavte.


Znanstveni Krneki med poletnimi počitnicami 2020

Znanstveni Krneki - hiša znanosti je delavnica, na kateri boste sami naredili veliko zanimivih stvari, se zabavali z izdelavo glasbenih inštrumentov in tekmovali s papirnatimi letali.

Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma. 

 • Kako izdelam različna glasbila?
 • Kako izdelam znanstvene čarovniške trike?
 • Kako ujamem vrtinec ali vodomet v plastenko?
 • Ali se v črnem flomastru skrivajo tudi druge barve?
 • Kako ... ?

Vas poleg vprašanj zanimajo tudi odgovori?

Naslednja izvedba petdnevne delavnice Znanstveni Krneki - hiša znanosti za učenke in učence 3., 4., 5., 6. ali 7. razreda bo med poletnimi počitnicami (med 9. in 14. uro).

24. - 28. avgust

Pohitite s prijavo!
Prostora je za 24 udeležencev!


Cena delavnice, v katero je vključena tudi malica, je 150 EUR.
Popust za zgodnje prijave: do 15. junija 2020 je cena 130 EUR!

Za prijavo in več informacij pokličite na Hišin telefon: 01 300 6888 ali pišite na info@he.si

Trening za astronavte

Trening za astronavte

V nedeljo, 20. oktobra je bila odprta nova sezona Treninga za astronavte.

2. Mednarodni dan e-odpadkov

Hiša eksperimentov je sodelovala z delavnico, kjer so si obiskovalci lahko naredili svojo baterijo.


Noč ima svojo moč – Evropska noč raziskovalcev

Vseslovenski dogodek je potekal v 22 krajih Slovenije. Udeleženci so se udeležili različnih delavnic, predavanj, pogovorov z znanstveniki, obiskali raziskovalne ustanove, razstave, …Dan brez avtomobila v Ljubljani

Ob evropskem tednu mobilnosti smo se udeležili aktivnosti Dan brez avtomobila v Ljubljani.

Festival L'Isola di Einstein, Italija

Hiša eksperimentov je med 30. 8. in 1.9.2019 sodelovala na Festivalu L'Isola di Einstein, v bližini Perugie v Italiji.


Vodna eksperimentalnica

Hiša eksperimentov je 31.8. gostovala v Živalskem vrtu v Ljubljani.


Delavnica Znanstveni Krneki

Zadnji teden v avgustu so mladi nadobudneži vneto eksperimentirali na delavnici Znanstveni Krneki.


Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2019/2020Prijave na Tekmovanje elastomobilov 2019/2020
Sladoledologije 2019

Tudi letos smo se na  vroče poletne sobote na Mesarskem mostu ohladili s sladoledom, ki smo ga pripravili iz svežega sadja in ohladili s tekočim dušikom. Še prej pa smo uživali v štirih znanstvenih dogodivščinah Hiše eksperimentov.

ECSITE konferenca

V začetku junija se je del aktiva Hiše eksperimentov aktivno udeležil mednarodne konference ECSITE v Kobenhagnu.

11. ZNANSTIVAL

Konec maja in začetek junija je potekal 11. ZNANSTIVAL dogodivščin. Dogodkov letošnjega Znanstivala se je udeležilo kar 48.000 radovednih obiskovalcev!

Hvala vsem, ki ste nam pomagali soustvariti 11. Znanstival: zaposleni Hiše eksperimentov, demonstratorji, predavatelji - domači in tuji, bivši demonstratorji in predavatelji, prostovoljci, sponzorji, obiskovalci,....


7. Mednarodna delavnica INSPIRE

Konec meseca maja je Hiša eksperimentov izvedla 7. mednarodno delavnico izdelovanja »šovov«. Šovi so bili predstavljeni tudi v okviru Znanstivala.


Hiša eksperimentov in Science Picnic Poland 2019

Hiša eksperimentov je 11. maja sodelovala na Science Picnic Poland v Varšavi.Hiša eksperimentov in Dan za znanost 2019

Hiša eksperimentov je 11. maja sodelovala na Dnevu za znanost v Koprivnici.

Udeležba na okrogli mizi v Državnem svetu

Miha Kos se je v četrtek, 18. aprila, udeležil okrogle mize v Državnem svetu na temo Vloga šole danes in jutri.

Sejanje semen cvetlic v okviru evropskega projekta Noč ima svojo moč

V ponedeljek, 8. aprila smo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani sejali semena cvetlic v okviru projekta znanosti za državljane. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
Več o projektu na www.nocmoc.eu


Hiša eksperimentov na Festivalu čokolade Radovljica 2019

Hiša eksperimentov je 12. in 13. aprila na Festivalu čokolade v Radovljici izvedla delavnico, kjer so si obiskovalci sami naredili čokolado – od zrnja do tablice.

Drugo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

V torek, 10., in v sredo, 11. aprila, je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Tekmovanja se je že dvanajsto leto udeležila tudi Slovenija.

Slovenijo sta zastopali skupini Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; 2. mesto na DT).

Aljaž, Aljaž, Ažbe, Matic in Tim iz skupine Cruise 11 so pod mentorstvom Nejca Davidovića na mednarodnem tekmovanju dosegli DRUGO, Chris, Aljan, Aleks, Nika, Tomaž (Rastlinjak) z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa ČETRTO MESTO!Poročilo s 16. državnega tekmovanja elastomobilov


V soboto, 30. marca 2019, so se mimoidoči na Kongresnem trgu v Ljubljani spraševali, od kod pozitivna napetost, ki jo čutijo zraku. Nato so zagledali osnovnošolske skupine, katerih člani so raztegovali elastike in vzmeti na svojih elastomobilih, in postalo jim je jasno: danes se na trgu odvija že šestnajsto državno tekmovanje elastomobilov!

- - - Ugotovite pravo zaporedje naslovov in dogodkov - - -

In medias res

Zmagovalca je, tako kot lansko leto, poleg srednje prevožene razdalje določila še ocena o oblikovno-tehnični izvedbi izdelave vozila, piko na i pa so z ocenjevanjem vozil dodali še tekmovalci. Dodatki oceni bodo verjetno ostali enaki tudi naslednje leto. Spremenil pa se bo ključ za določitev osnovnega vrstnega reda.

V preteklih letih so o zmagovalcu odločale najdaljša prevožena razdalja, vsota prevoženih razdalj, nazadnje pa srednja prevožena razdalja (najdaljši in najkrajši rezultat izmed treh prevoženih razdalj se črtata). V naslednjem letu se bomo morda namesto najdaljšim razdaljam bolj posvetili vozilom, ki bodo tri vožnje opravili najbolj konsistentno. Seveda na rekorderje ne bi pozabili, a zmagalo bi vozilo, ki bo vedno prepeljalo čim bolj enako (relativno) razdaljo.

Važno je sodelovati

Lara, Žiga in David so stekli za svojim umetelno izdelanim elastomobilom, ki se je vztrajno približeval trenutno najdaljši prevoženi razdalji 2,861 dam, ki jo je dobrih deset minut prej postavila skupina "Efektron". Vozilo je že zapeljalo preko oznake Jupiter (155,7 dm), nato pa je upočasnilo in se ustavilo na trenutno tretjem mestu (2521 cm). A na prevzem vodstva vseeno ni bilo potrebno čakati dolgo časa. Po drugi skupini iz Tržišča se je na progo zagnal sevniški "Ljubljanski zmaj", ki je poletel preko Saturna (približno 28590 mm) in za 141 cm prevozil značko tridesetih metrov.

Če bi tak način končnega razporeda upoštevali na letošnjem tekmovanju, bi prvih deset elastomobilov doseglo naslednje največje relativne odmike od povprečne razdalje: 1,6%; 5%; 6,2%; 6,2%; 7,1%; 8,6%; 11%; 11,4%; 11,6%; 11,6%. Pustimo se presenetiti :)

Veseli smo, da je v Sloveniji veliko učiteljic in učiteljev, ki niso samo to, temveč so tudi odlični mentorji skupinam! Nekateri izmed njih se udeležujejo tudi tekmovanja elastomobilov. Marija Cehner (OŠ Dravograd), Zvonko Krobat (OŠ Šmarje pri Jelšah) in Srečko Štuhec (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer) so letos svoje skupine na tekmovanje pripeljali že desetič! Zahvalili smo se jim s kartami za obisk Hiše eksperimentov brez omejitve datuma in števila obiskov.

Razpored štartov zadnje vožnje določi najdaljša razdalja, ki jo je elastomobil prepeljal v prvih dveh vožnjah. Ker se upošteva le srednja razdalja (in ne povprečje) treh voženj, lahko vozilo zmaga tudi z dvema dobrima vožnjama.

Včasih se tik pred startom kaj zalomi. Morda poči (v želji po čim daljši razdalji) prenapeta elastika, včasih nemirne roke malce privzdignejo vozilo, zaradi česar se pogon sprosti in odvije, neredko pa se zgodijo tudi kakšne resnejše okvare. Vse skupine lahko zato enkrat v sklopu tekmovanja izkoristijo zamik štarta in v svojem boksu odpravijo napako. Ker je nemogoče verodostojno opisati vnemo, s katero fantje in dekleta pripravljajo in popravljajo (ter seveda spuščajo) svoja vozila je najboljše, da si naslednje tekmovanje ogledate v živo!

Obzorje se jasni!
Čeprav so Vid, Kristjan in Mark (Rdeča raketa) z dvema odličnima vožnjama zanesljivo sedeli na prvem mestu (vsaj, kar se voženj tiče), je napeto ostalo vse do konca tekmovanja - še posebej, ko je "Nabite omare" (trenutno četrta) dosegla dnevni rekord (približno 40760000 μm), zaradi česar so morale skupine za ohranitev trenutne uvrstitve prepeljati vsaj 28,94 m. Jim je uspelo? Oglejte si rezultate in ugotovite sami.

Prireditev sicer nosi ime "državno tekmovanje Elastomobilov" a potrebno je poudariti, da so uvrstitve za večino le črtica na t. Tudi krajše razdalje večkrat pospremijo nasmejani obrazi tekmovalcev, ki so presegli pričakovanja. Ker jih je pred državnim tekmovanjem večina vozila med gradnjo in na šolskih tekmovanjih preizkušala na ravnem terenu, klanec na Kongresnem trgu predstavlja dober izziv. Ko kakšni skupini uspejo dolge vožnje, aplavz odmeva iz vseh boksov! Velikokrat odlične vožnje uspejo tudi predskupinam, ki so prišle na tekmovanje (in vozijo izven konkurence) kljub temu, da se jim na šolskem tekmovanju ni uspelo uvrstiti na prvi dve mesti.

Vozila niso le tehniško dovršena, temveč se skupine potrudijo z lastnimi zasnovami pogonov, oblike in izgleda elastomobilov - vsak član skupine prispeva s svojimi izkušnjami. Za dodatek v vzdušju so tu še delavnica "Drzni eksperimenti" ogled Hiše eksperimentov in gledalci (ki jim ne moremo reči mimoidoči, ker se jih večina ustavi in uživa v ogledu elastomobilov.

Vsi enaki - vsi različni!

Letošnja glavna nagrada "Važno je sodelovati" je bila z žrebom med vsemi skupinami dodeljena skupini iz Borovnice. Hiša eksperimentov bo tako OŠ dr. Ivana Korošca s postavitvijo Hiške eksperimentov za en dan spremenila v center znanosti. 

Če se nam boste pridružili na 17. državnem tekmovanju, morda pridemo tudi k vam!Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 LENARŠKA BIKECA (OŠ Lenart)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 LJUBLJANSKI ZMAJ (OŠ Sava Kladnika Sevnica )


Rezultati:

1. mesto: RDEČA RAKETA (OŠ dr. B. Magajne Divača - 33,14m; 35,6m; 22,29m; k:8; o:10; 39,11)
2. mesto: LJUBLJANSKI ZMAJ (OŠ Sava Kladnika Sevnica - 31,41m; 28,53m; 12,57m; k:9; o:10; 33,95)
3. mesto: NABITE OMARE (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 25,94m; 28,94m; 40,76m; k:7; o:10; 33,86)
4. mesto: EFEKTRON (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 28,61m; 27,17m; 30,56m; k:6,5; o:10; 33,33)
5. mesto: ELASTOTIM (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 25,22m; 27,77m; 33,95m; k:7; o:10; 32,49)
6. mesto: KAYRA (OŠ Tržišče - 25,21m; 24,71m; 22,71m; k:7,75; o:10; 29,1)
7. mesto: PRLEK 1 (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer - 20,97m; 24,82m; 25,36m; k:6,5; o:10; 28,92)
8. mesto: BLISK IN GROM (OŠ dr. B. Magajne Divača - 23,31m; 31,29m; 20,55m; k:8,25; o:10; 27,56)


Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

CASSE (OŠ Dragomelj)
EKIPA 2 (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
ELASTOBOYS (OŠ Šmarje - Sap)
GO GT 243 (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici)
GROM (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
HANZI 2 (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
HOUDRETI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
JELŠA 1 (OŠ Šmarje pri Jelšah)
JELŠA 2 (OŠ Šmarje pri Jelšah)
MARK I (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)
MHMM (Oš Lenart)
MINI MOUSE CAR (OŠ Komenda Moste)
MODRI DIRKAČ (OŠ Šmarje - Sap)
NELACAR (OŠ Tržišče)
NEVERJETNI HOTDOG (OŠ Braslovče)
NLP (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)
PREVOZI PAPEŽ (OŠ Žužemberk)
PRLEK 2 (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer)
PTUJSKI ELASTIK (OŠ Ljudski vrt Ptuj)
RAKETARJI (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici)
STRELA MCQUEEN (OŠ Komenda Moste)
TRBOUCI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
VEZAVKE (OŠ Dragomelj Domžale)
VROČE KLOBASICE (OŠ Braslovče)
ZEKI ZMORE (OŠ Žužemberk)
ZVITA GUMA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača) - predskupina
ŽLIKROFI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)

Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2020!Foto: Domen Pal

ZnaČAJ znanosti

V sredo, 20. marca smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Jureta Žaloharja z naslovom Potresi so napovedljivi.

© 2014 Hiša eksperimentov