Trening za astronavte

V nedeljo, 20. oktobra je bila odprta nova sezona Treninga za astronavte.

2. Mednarodni dan e-odpadkov

Hiša eksperimentov je sodelovala z delavnico, kjer so si obiskovalci lahko naredili svojo baterijo.


Noč ima svojo moč – Evropska noč raziskovalcev

Vseslovenski dogodek je potekal v 22 krajih Slovenije. Udeleženci so se udeležili različnih delavnic, predavanj, pogovorov z znanstveniki, obiskali raziskovalne ustanove, razstave, …Dan brez avtomobila v Ljubljani

Ob evropskem tednu mobilnosti smo se udeležili aktivnosti Dan brez avtomobila v Ljubljani.

Festival L'Isola di Einstein, Italija

Hiša eksperimentov je med 30. 8. in 1.9.2019 sodelovala na Festivalu L'Isola di Einstein, v bližini Perugie v Italiji.


Vodna eksperimentalnica

Hiša eksperimentov je 31.8. gostovala v Živalskem vrtu v Ljubljani.


Delavnica Znanstveni Krneki

Zadnji teden v avgustu so mladi nadobudneži vneto eksperimentirali na delavnici Znanstveni Krneki.


Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2019/2020Prijave na Tekmovanje elastomobilov 2019/2020
ECSITE konferenca

V začetku junija se je del aktiva Hiše eksperimentov aktivno udeležil mednarodne konference ECSITE v Kobenhagnu.

11. ZNANSTIVAL

Konec maja in začetek junija je potekal 11. ZNANSTIVAL dogodivščin. Dogodkov letošnjega Znanstivala se je udeležilo kar 48.000 radovednih obiskovalcev!

Hvala vsem, ki ste nam pomagali soustvariti 11. Znanstival: zaposleni Hiše eksperimentov, demonstratorji, predavatelji - domači in tuji, bivši demonstratorji in predavatelji, prostovoljci, sponzorji, obiskovalci,....


7. Mednarodna delavnica INSPIRE

Konec meseca maja je Hiša eksperimentov izvedla 7. mednarodno delavnico izdelovanja »šovov«. Šovi so bili predstavljeni tudi v okviru Znanstivala.


Hiša eksperimentov in Science Picnic Poland 2019

Hiša eksperimentov je 11. maja sodelovala na Science Picnic Poland v Varšavi.Hiša eksperimentov in Dan za znanost 2019

Hiša eksperimentov je 11. maja sodelovala na Dnevu za znanost v Koprivnici.

Udeležba na okrogli mizi v Državnem svetu

Miha Kos se je v četrtek, 18. aprila, udeležil okrogle mize v Državnem svetu na temo Vloga šole danes in jutri.

Sejanje semen cvetlic v okviru evropskega projekta Noč ima svojo moč

V ponedeljek, 8. aprila smo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani sejali semena cvetlic v okviru projekta znanosti za državljane. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
Več o projektu na www.nocmoc.eu


Hiša eksperimentov na Festivalu čokolade Radovljica 2019

Hiša eksperimentov je 12. in 13. aprila na Festivalu čokolade v Radovljici izvedla delavnico, kjer so si obiskovalci sami naredili čokolado – od zrnja do tablice.

Drugo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

V torek, 10., in v sredo, 11. aprila, je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Tekmovanja se je že dvanajsto leto udeležila tudi Slovenija.

Slovenijo sta zastopali skupini Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; 2. mesto na DT).

Aljaž, Aljaž, Ažbe, Matic in Tim iz skupine Cruise 11 so pod mentorstvom Nejca Davidovića na mednarodnem tekmovanju dosegli DRUGO, Chris, Aljan, Aleks, Nika, Tomaž (Rastlinjak) z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa ČETRTO MESTO!Poročilo s 16. državnega tekmovanja elastomobilov


V soboto, 30. marca 2019, so se mimoidoči na Kongresnem trgu v Ljubljani spraševali, od kod pozitivna napetost, ki jo čutijo zraku. Nato so zagledali osnovnošolske skupine, katerih člani so raztegovali elastike in vzmeti na svojih elastomobilih, in postalo jim je jasno: danes se na trgu odvija že šestnajsto državno tekmovanje elastomobilov!

- - - Ugotovite pravo zaporedje naslovov in dogodkov - - -

In medias res

Zmagovalca je, tako kot lansko leto, poleg srednje prevožene razdalje določila še ocena o oblikovno-tehnični izvedbi izdelave vozila, piko na i pa so z ocenjevanjem vozil dodali še tekmovalci. Dodatki oceni bodo verjetno ostali enaki tudi naslednje leto. Spremenil pa se bo ključ za določitev osnovnega vrstnega reda.

V preteklih letih so o zmagovalcu odločale najdaljša prevožena razdalja, vsota prevoženih razdalj, nazadnje pa srednja prevožena razdalja (najdaljši in najkrajši rezultat izmed treh prevoženih razdalj se črtata). V naslednjem letu se bomo morda namesto najdaljšim razdaljam bolj posvetili vozilom, ki bodo tri vožnje opravili najbolj konsistentno. Seveda na rekorderje ne bi pozabili, a zmagalo bi vozilo, ki bo vedno prepeljalo čim bolj enako (relativno) razdaljo.

Važno je sodelovati

Lara, Žiga in David so stekli za svojim umetelno izdelanim elastomobilom, ki se je vztrajno približeval trenutno najdaljši prevoženi razdalji 2,861 dam, ki jo je dobrih deset minut prej postavila skupina "Efektron". Vozilo je že zapeljalo preko oznake Jupiter (155,7 dm), nato pa je upočasnilo in se ustavilo na trenutno tretjem mestu (2521 cm). A na prevzem vodstva vseeno ni bilo potrebno čakati dolgo časa. Po drugi skupini iz Tržišča se je na progo zagnal sevniški "Ljubljanski zmaj", ki je poletel preko Saturna (približno 28590 mm) in za 141 cm prevozil značko tridesetih metrov.

Če bi tak način končnega razporeda upoštevali na letošnjem tekmovanju, bi prvih deset elastomobilov doseglo naslednje največje relativne odmike od povprečne razdalje: 1,6%; 5%; 6,2%; 6,2%; 7,1%; 8,6%; 11%; 11,4%; 11,6%; 11,6%. Pustimo se presenetiti :)

Veseli smo, da je v Sloveniji veliko učiteljic in učiteljev, ki niso samo to, temveč so tudi odlični mentorji skupinam! Nekateri izmed njih se udeležujejo tudi tekmovanja elastomobilov. Marija Cehner (OŠ Dravograd), Zvonko Krobat (OŠ Šmarje pri Jelšah) in Srečko Štuhec (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer) so letos svoje skupine na tekmovanje pripeljali že desetič! Zahvalili smo se jim s kartami za obisk Hiše eksperimentov brez omejitve datuma in števila obiskov.

Razpored štartov zadnje vožnje določi najdaljša razdalja, ki jo je elastomobil prepeljal v prvih dveh vožnjah. Ker se upošteva le srednja razdalja (in ne povprečje) treh voženj, lahko vozilo zmaga tudi z dvema dobrima vožnjama.

Včasih se tik pred startom kaj zalomi. Morda poči (v želji po čim daljši razdalji) prenapeta elastika, včasih nemirne roke malce privzdignejo vozilo, zaradi česar se pogon sprosti in odvije, neredko pa se zgodijo tudi kakšne resnejše okvare. Vse skupine lahko zato enkrat v sklopu tekmovanja izkoristijo zamik štarta in v svojem boksu odpravijo napako. Ker je nemogoče verodostojno opisati vnemo, s katero fantje in dekleta pripravljajo in popravljajo (ter seveda spuščajo) svoja vozila je najboljše, da si naslednje tekmovanje ogledate v živo!

Obzorje se jasni!
Čeprav so Vid, Kristjan in Mark (Rdeča raketa) z dvema odličnima vožnjama zanesljivo sedeli na prvem mestu (vsaj, kar se voženj tiče), je napeto ostalo vse do konca tekmovanja - še posebej, ko je "Nabite omare" (trenutno četrta) dosegla dnevni rekord (približno 40760000 μm), zaradi česar so morale skupine za ohranitev trenutne uvrstitve prepeljati vsaj 28,94 m. Jim je uspelo? Oglejte si rezultate in ugotovite sami.

Prireditev sicer nosi ime "državno tekmovanje Elastomobilov" a potrebno je poudariti, da so uvrstitve za večino le črtica na t. Tudi krajše razdalje večkrat pospremijo nasmejani obrazi tekmovalcev, ki so presegli pričakovanja. Ker jih je pred državnim tekmovanjem večina vozila med gradnjo in na šolskih tekmovanjih preizkušala na ravnem terenu, klanec na Kongresnem trgu predstavlja dober izziv. Ko kakšni skupini uspejo dolge vožnje, aplavz odmeva iz vseh boksov! Velikokrat odlične vožnje uspejo tudi predskupinam, ki so prišle na tekmovanje (in vozijo izven konkurence) kljub temu, da se jim na šolskem tekmovanju ni uspelo uvrstiti na prvi dve mesti.

Vozila niso le tehniško dovršena, temveč se skupine potrudijo z lastnimi zasnovami pogonov, oblike in izgleda elastomobilov - vsak član skupine prispeva s svojimi izkušnjami. Za dodatek v vzdušju so tu še delavnica "Drzni eksperimenti" ogled Hiše eksperimentov in gledalci (ki jim ne moremo reči mimoidoči, ker se jih večina ustavi in uživa v ogledu elastomobilov.

Vsi enaki - vsi različni!

Letošnja glavna nagrada "Važno je sodelovati" je bila z žrebom med vsemi skupinami dodeljena skupini iz Borovnice. Hiša eksperimentov bo tako OŠ dr. Ivana Korošca s postavitvijo Hiške eksperimentov za en dan spremenila v center znanosti. 

Če se nam boste pridružili na 17. državnem tekmovanju, morda pridemo tudi k vam!Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 LENARŠKA BIKECA (OŠ Lenart)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 LJUBLJANSKI ZMAJ (OŠ Sava Kladnika Sevnica )


Rezultati:

1. mesto: RDEČA RAKETA (OŠ dr. B. Magajne Divača - 33,14m; 35,6m; 22,29m; k:8; o:10; 39,11)
2. mesto: LJUBLJANSKI ZMAJ (OŠ Sava Kladnika Sevnica - 31,41m; 28,53m; 12,57m; k:9; o:10; 33,95)
3. mesto: NABITE OMARE (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 25,94m; 28,94m; 40,76m; k:7; o:10; 33,86)
4. mesto: EFEKTRON (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 28,61m; 27,17m; 30,56m; k:6,5; o:10; 33,33)
5. mesto: ELASTOTIM (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 25,22m; 27,77m; 33,95m; k:7; o:10; 32,49)
6. mesto: KAYRA (OŠ Tržišče - 25,21m; 24,71m; 22,71m; k:7,75; o:10; 29,1)
7. mesto: PRLEK 1 (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer - 20,97m; 24,82m; 25,36m; k:6,5; o:10; 28,92)
8. mesto: BLISK IN GROM (OŠ dr. B. Magajne Divača - 23,31m; 31,29m; 20,55m; k:8,25; o:10; 27,56)


Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

CASSE (OŠ Dragomelj)
EKIPA 2 (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
ELASTOBOYS (OŠ Šmarje - Sap)
GO GT 243 (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici)
GROM (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
HANZI 2 (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
HOUDRETI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
JELŠA 1 (OŠ Šmarje pri Jelšah)
JELŠA 2 (OŠ Šmarje pri Jelšah)
MARK I (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)
MHMM (Oš Lenart)
MINI MOUSE CAR (OŠ Komenda Moste)
MODRI DIRKAČ (OŠ Šmarje - Sap)
NELACAR (OŠ Tržišče)
NEVERJETNI HOTDOG (OŠ Braslovče)
NLP (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)
PREVOZI PAPEŽ (OŠ Žužemberk)
PRLEK 2 (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer)
PTUJSKI ELASTIK (OŠ Ljudski vrt Ptuj)
RAKETARJI (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici)
STRELA MCQUEEN (OŠ Komenda Moste)
TRBOUCI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
VEZAVKE (OŠ Dragomelj Domžale)
VROČE KLOBASICE (OŠ Braslovče)
ZEKI ZMORE (OŠ Žužemberk)
ZVITA GUMA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača) - predskupina
ŽLIKROFI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)

Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2020!Foto: Domen Pal

ZnaČAJ znanosti

V sredo, 20. marca smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Jureta Žaloharja z naslovom Potresi so napovedljivi.

Trening za astronavte

V nedeljo, 17. marca je bil izveden Trening za astronavta.

Plinologija v Svetu energije

V soboto, 9. marca je bila izvedena Plinologija v Svetu energije.

Tardeča Teta s Krvavca šraufa na Fešti v Hiši

V petek, 8. marca smo izvedli že tradicionalni Dan spolov. Letos smo ga posvetili temi menstruacije in spoznavanju delovanja hormonov v našem telesu.
izvedenih je bilo več aktivnosti: projekcije filmčkov, igranje računalniške igrice Ups, razstava Menstruacija: miti in dejstva, ZnaČAJ znanosti, Svetilke znanosti, Znastveni Krnekec, pogovori s Twistijem,…

Znanstveni Krneki med poletnimi počitnicami 2019

Znanstveni Krneki - hiša znanosti je delavnica, na kateri boste sami naredili veliko zanimivih stvari, se zabavali z izdelavo glasbenih inštrumentov in tekmovali s papirnatimi letali.

Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma. 

  • Kako izdelam različna glasbila?
  • Kako izdelam znanstvene čarovniške trike?
  • Kako ujamem vrtinec ali vodomet v plastenko?
  • Kako ... ?

Vas poleg vprašanj zanimajo tudi odgovori?

Naslednja izvedba petdnevne delavnice Znanstveni Krneki - hiša znanosti za učenke in učence 3., 4., 5., 6. ali 7. razreda bo med poletnimi počitnicami (med 9. in 14. uro).

26. - 30. avgust

Pohitite s prijavo!
Prostora je za 24 udeležencev!


Cena delavnice, v katero je vključena tudi malica, je 150 EUR.
Popust za zgodnje prijave: do 15. junija 2019 je cena 130 EUR!

Za prijavo in več informacij pokličite na Hišin telefon: 01 300 6888 ali pišite na info@he.si

Trening za voznika formule

V nedeljo, 24. februarja so bila narejena nova vozila na Treningu za voznika formule.

Trening za astronavte

V nedeljo, 17. februarja je bil izveden Trening za astronavta.


Državno tekmovanje


V torek, 22. januarja 2018, je v prostorih Gimnazije Želimlje potekalo 11. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo šest srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin.
Preden smo pred vsemi zbranimi obelodanili rezultate tekmovanja, smo najprej podelili nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobila Gimnazija Nova Gorica.

1. mesto: Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica) 
2. mesto: Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo)
3. mesto: Metronom-1 (ZFS, Gimnazija Želimlje)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Brum, brum! (Gimnazija Koper)
ECO SECURITY (Gimnazija Novo mesto)
Seftop (Gimnazija Litija) 

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 10. in 11. aprila 2019 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Tardeča Teta s Krvavca šraufa na Fešti v Hiši

Hiša eksperimentov v petek, 8. 3. 2019 že tradicionalno organizira Dan spolov.
Dan spolov 2019 bomo posvetiti menstruaciji in spoznavanju delovanja hormonov v našem telesu. Menstruacija je sicer le eden izmed naravnih procesov v našem telesu, vendar o njej ne govorimo. Gre za marginalizirano temo in čutimo, da je naša naloga, da odprto spregovorimo tudi o tej temi z različnimi ciljnimi skupinami.

Radovednost lahko na Dan spolov v Hiši eksperimentov (kot vsako leto) potešite brezplačno

PROGRAM
9.00 -  20.00 Pridite in si oglejte projekcijo kratkih filmčkov Menstruacija ter Menstruacija in higienski pripomočki, igrajte računalniško igrico Ups, podprite akcijo #vložkenamizo in si oglejte pop-up razstavo Menstruacija: miti in dejstva. Preizkusite se lahko na testu implicitnih asociacij (TIA), eksperimentirate, se pogovorite s Twistijem in se pozanimate o srčkih Hiše eksperimentov.
Pričakujejo pa vas tudi:
9.00 -  12.00 Svetilke znanosti
9.00 -  19.00 Pogled skozi mikroskop, pobarvanka
12.00 -  19.00 Znanstveni Krnekec
17.00 -  19.00 Svetilke znanosti
 19.30 ZnaČAJ znanosti
dr. Renata Šribar, dr. Damir Franić in Nika Kovač: Menstruacija – pogled s sociološkega, kulturološkega in zdravstvenega vidika

Vljudno vabljeni.

Vabljeni na Trening za astronavte

Vabljeni na Trening za voznika formule

Trening za astronavte

V nedeljo, 9. decembra je bil izveden zadnji Trening za astronavta v letu 2018.


ZnaČAJ znanosti

V sredo, 5. decembra smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Andreja Miheliča (Inštitut »Jožef Stefan«) z naslovom Svetlobna terapija za atome.


Trening za astronavte

V nedeljo, 2. decembra je bil izveden prvi zimski Trening za astronavta.


ZnaČAJ znanosti

V sredo, 21.11.2018 smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Tomaža Požara (UL, Fakulteta za strojništvo) z naslovom Kako svetloba premika snov?

HIŠPOT 2018

V petek, 9.11.2018 smo v okviru International Science Center and Science Museum Day (ISCSMD) pripravili HIŠPOT, kjer ste se lahko na 17 točkah – knjigarnah, kavarnah, frizerskem salonu, trgovinah,…v centru Ljubljane in v sami Hiši eksperimentov seveda, preizkusili v različnih eksperimentih.

Trening za astronavte

Za delavnico "Trening za astronavte" smo odprli še dodaten termin - nedelja 9. 12. 2018.
Več informacij na plakatu spodaj.

Vabljeni na Trening za astronavte

Trening za voznika formule

V soboto, 17. novembra so bili znova zelo uspešni vozniki formul in njihovi trenerji.

Kako svetloba premika snov?ZnaČAJ znanosti

V sredo, 24.10.2018 smo na ZnaČAJu znanosti gostili mlado raziskovalko Katjo Uršič (Onkološki inštitut) z naslovom Kaj imajo skupnega rak, elektrika in imunski sistem.

Trening za astronavte

V soboto, 20. oktobra smo izvedli Trening za astronavte.

Noč raziskovalcev 2018 – Noč ima svojo moč

Zadnji petek v septembru je konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije sooblikoval projekt Noč ima svojo moč. Izvedene so bile različne aktivnosti v 21 krajih Slovenije. 


ZnaČAJ znanosti

V sredo, 10.10.2018 smo na ZnaČAJu znanosti gostili dr. Samota Krefta (UL, Fakulteta za farmacijo) z naslovom Profesor Kosobrin, Zdravilne rastline od tradicije do sodobnih raziskav.

Vabljeni na Trening za astronavte

Vabljeni na Trening za voznika formule

Znanstveni Krneki – poletje 2018

Delavnica je bila uspešno izvedena v zadnjem tednu avgusta.

Poletne sladoledologije

V poletnih vročih sobotah smo se na Mesarskem mostu ohladili ob sladoledu, ki smo ga pripravili iz tekočega dušika in svežega sadja. Še prej pa uživali v štirih znanstvenih dogodivščinah Hiše eksperimentov.

Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefovObjava razpisa za Tekmovanje elastomobilov
Sladoledologije 2018

Hiša eksperimentov bo tudi letos poleti za vas pripravila prav posebno aktivnost - Sladoledologije.
Vsako soboto med 21. julijem in 11. avgustom bo ob 10h dopoldan na Mesarskem mostu izvedena dogodivščina, ki ji bo sledil na prav poseben način pripravljen sladoled.
Ogled dogodivščine in sladoled sta povsem zastonj.

Vljudno vabljeni!
© 2014 Hiša eksperimentov