Poročilo s 4. Tekmovanja elastomobilov


V soboto, 5. maja 2007, se je v Športnem parku Ljubljana odvijalo četrto letno Tekmovanje elastomobilov, vozil, katerih edino dovoljeno sredstvo pogona je elastika.

Najboljše skupine iz 18 šol iz različnih regij Slovenije so se pričele zbirati na stadionu že malo po deveti uri. Ob prihodu jih je že pričakala komisija, ki so jo v letošnjem letu sestavljali štirje člani: Jure Bajc, Dušan Mencej, Irena Drevenšek Olenik ter Matej Vozlič. Komisija je ob prihodu skupin njihove elastomobile strokovno pregledala, jim podelila certifikat ustreznosti (pravilnik tekmovanja, 91kB, pdf), in vsakemu elastomobilu dodelila tudi oblikovno oceno. Po pregledu vseh vozil smo pričeli s tekmovalnim delom.

elast1.jpg
Po prvem štartu, ki smo ga videli malce po deseti uri, so v času dveh ur nastopile vse skupine. Vsaka skupina je imela na voljo tri štarte v časovnem razmiku desetih minut. Ob prihodu na štart je vsaka dobila dve tekmovalni ter štiri rezervne elastike, elastomobilu pa so morali dodati tudi predpisano breme, ki ga je elastomobil moral prevažati s seboj. Tudi v letošnjem letu je tekmovanje potekalo s sočasnim štartom po dveh skupin, v naslednjem letu pa bo zaradi vse večjega števila prijav zelo verjetno potrebno dodati še eno tekmovalno progo. elast10.jpg
Tekmovalci so se med posameznimi štarti spopadali s finimi nastavitvami pogonskega sistema svojih vozil, poleg tega pa so morali pred spustom elastomobilov posebno pozornost nameniti njihovi začetni usmeritvi. Vozila so morala namreč ves čas vožnje voziti znotraj označene ravne proge. Če je vozilo zašlo s proge, je bila izmerjena razdalja zaradi tega krajša. elast2.jpg
Zaradi lanskoletnih rekordnih razdalj smo tekmovanje v letošnjem letu z betonske ploščadi kotalkališča v Športnem parku Tivoli prestavili na atletske proge Športnega parka v Ljubljani. To pa je za tekmovalce prineslo nekaj novosti. Atletske proge na stadionu s pokrito tribuno, ki nam jih je za namen tekmovanja odstopilo Železničarsko športno društvo Ljubljana, so določevale novo vrsto podlage - tartan. Kot že omenjeno smo zaradi te novosti v letošnjem letu za vse skupine uvedli dodatno elastiko. Tako sta bili pogonsko sredstvo vsakega elastomobila namesto ene kar dve elastiki. Da bi omogočili čim daljše prevožene razdalje, smo hkrati razširili tekmovalne proge na širino dveh atletskih prog (z enega metra na približno dva metra in pol). elast10.jpg
Po štartu

Preselitev na atletske proge, ki dopuščajo dolžine prevoženih razdalj tudi preko 100 metrov, se je izkazala za upravičeno, saj smo kmalu zabeležili nove rekordne razdalje. Najdaljša razdalja, ki so jo dosegli učenci iz skupine TRIO iz OŠ Bojana Ilicha iz Maribora pa sedaj znaša 50 metrov in 55 centimetrov.

Po končanih vožnjah je sledilo skupinsko slikanje, nato pa težko pričakovana razglasitev najboljših uvrstitev. Najprej smo podelili oblikovne nagrade - v letošnjem letu je Komisija dodelila kar dve in sicer skupinama:

elast5.jpg

OBLIKOVNA NAGRADA:

 • VELIKI VOZ, OŠ Toneta Čufarja Jesenice
 • GUMIBOSS, OŠ Rudolfa Maistra Šentilj
el07_1t.jpg
Oblikovna nagrada

Skupina Gumiboss je po podelitvi oblikovne nagrade kar ostala na zmagovalnih stopničkah, saj si je priborila tudi tretjo najdaljšo prevoženo razdaljo:

REZULTATI TEKMOVANJA:

1. TRIO, OŠ Bojana Ilicha Maribor, 50.55 metrov
2. KOBILCAMOBIL, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, 38.70 metrov
3. GUMIBOSS, OŠ Rudolfa Maistra Šentilj, 35.77 metrov


el07_2t.jpg
Podelitev nagrad
1. TOKYO DRIFT, OŠ Ludvika Pliberška Maribor, 29.70 metrov
2. FIŠERMOBIL, VIZ Veržej, OŠ Veržej, 28.90 metrov
3. KOGAL, OŠ Rudolfa Maistra Šentilj, 27.92 metrov
4. SUPERNOVA, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, 24.54 metrov
5. BOLHAMOBIL, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, 24.35 metrov
6. BUREKI, OŠ Kungota, 23.60 metrov
7. DREAM TEAM, OŠ Ljudski vrt Ptuj, 23.00 metrov


elast4.jpg
Na tekmovanju so sodelovale še skupine (abecedni vrstni red):
 • AGIP (OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi)
 • BÜRAŠI (OŠ Beltinci)
 • CESTNI PREVOZI (OŠ Frana Erjavca, Nova Gorica)
 • FOX (OŠ Trbovlje)
 • GEPARDI (OŠ Bojana Ilicha, Maribor)
 • HITRE IN DRZNE (OŠ Frana Albrehta, Kamnik)
 • HITRI BRZO (OŠ Luisa Adamiča Grosuplje, POŠ Šmarje-Sap)
 • J&J 991 (OŠ Luisa Adamiča Grosuplje, POŠ Šmarje-Sap)
 • JUST DO IT (OŠ Frana Albrehta, Kamnik)
 • MIŠKI (OŠ Ivana Cankarja, Vrhnika)
 • OLDTAJMERI ZNANOSTI (OŠ Ludvika Pliberška, Maribor)
 • OŠ ŠMARJE FELERI (OŠ Šmarje pri Jelšah)
 • PAT & MAT (OŠ Šmarje pri Jelšah)
 • PTUJSKI TEHNIKI (OŠ Ljudski vrt, Ptuj)
 • STRASSRACERS (Hauptschulle Strass, Strass, Avstrija)
 • TIM (OŠ Ivana Cankarja, Trbovlje)

   

elast9.jpg

elast8.jpg

Če ste prireditev zamudili, se nam pridružite v sezoni 2007/08. Razpis za prijave na tekmovanje bomo objavili v začetku šolskega leta 2007/08.

Do takrat si lahko ogledate še poročila in pravilnik s prejšnjih tekmovanj elastomobilov:

el07_7t.jpg
Tekmovanje elastomobilov 2006/07

 
OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov