Videl, premislil, odklenil !
24. januar 202416. državno tekmovanje 'Videl, premislil, odklenil!'

V sredo, 24. januarja je potekalo 16. državno tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Gostila nas je ena izmed lanskoletnih zmagovalk - Gimnazija Želimlje.

Na tekmovanju je sodelovalo 7 srednješolskih skupin iz različnih slovenskih šol, ki so vse od začetka šolskega leta pridno pripravljale svoje sefe, da so bili le-ti pripravljeni na vdiralce.

Največ štirje člani vsake skupine so vdirali v sefe vseh ostalih skupin.

Rezultati

1. mesto: Jožef sam doma (Gimnazija Nova Gorica)
2. mesto: Podmornica Valkira (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo )
3. mesto: Zaplet v jedrski elektrarni (ZFS, Gimnazija Želimlje)
4. mesto: Test Orbiter Meteor (Gimnazija Koper)

Važno je sodelovati! Izmed vseh šol, ki so se udeležile tekmovanja, vsako leto izžrebamo eno, ki jo brezplačno obiščemo z našo mobilno aktivnostjo Hiška eksperimentov. Šolo z mobilnimi eksperimenti in znanstvenimi šovi za ta dan spremenimo v znanstveni center!

Nagrada Važno je sodelovati: 

Nori znanstvenik (Gimnazija Novo mesto)

Na tekmovanju sta sodelovali tudi skupini s sefi (po abecednem vrstnem redu):

Avtomehanična delavnica (Šolski center Novo mesto)
Rušilec Zumwalt (Škofijska Gimnazija A. M. Slomška Maribor)

Uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bodo mednarodnega tekmovanja udeležile skupine, ki so dosegle prva štiri mesta. Tekmovanje bo potekalo na daljavo 9. aprila. Organizira ga Weizmannov inštitut v Rehovotu (Izrael)

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!

Foto: Domen Pal

Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2023/2024

Prvo, drugo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju.


!!! Čestitamo !!!

Od 20. do 22. marca 2023, je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo osemindvajseto mednarodno tekmovanje The “Safe Cracking” International Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov.

Tekmovalo je 46 skupin iz Hong Konga, Izraela, Kanade, Romunije, Španije, Velike Britanije, ZDA in Slovenije. Slovenijo so letos zastopale 3 skupine: Yellow submarine (Gimnazija Koper), Apollo 13 (Gimnazija Želimlje) in cLock (Gimnazija Nova Gorica).

Skupina z Gimnazije Želimlje - Apollo 13 (dijaki Matevž Demšar, Vida Mlinar, Miha Osredkar, Val Bajc in Janez Nagode ter mentor Andraž Ristič) so dosegli PRVO mesto!

Skupina z Gimnazije Koper - Yellow Submarine (dijaki Miha Abram, Filip Umer, Matija Batič, Ronja Pražnikar in Matic Bratina ter mentorica Nina Jereb) so dosegli DRUGO mesto!

Skupina z Gimnazije Nova Gorica - cLock (dijaki Liza Zavrtanik, Timeja Hojak, Nejc Gleščič, Timotej Rebek in Žiga Maver Roldo ter mentor Miran Tratnik) so dosegli ČETRTO mesto!

Vsem tekmovalcem in mentorjem iskrene čestitke!

Na spodnji fotografiji si lahko ogledate predstavnike Slovenije z nekaterimi udeleženci iz drugih držav.
Foto: Miran Tratnik


15. državno tekmovanje 'Videl, premislil, odklenil!'

V torek, 24. januarja je potekalo 15. državno tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Gostila nas je lanskoletna zmagovalka Gimnazija Nova Gorica.

Na tekmovanju je sodelovalo 9 srednješolskih skupin iz različnih slovenskih šol, ki so vse od začetka šolskega leta pridno pripravljale svoje sefe, da so bili le-ti pripravljeni na vdiralce.

Letos sta bili kar dve skupini tako dobri, da sta skupaj zasedli prvo mesto!

Rezultati

1. mesto: Yellow submarine (Gimnazija Koper) in  Apollo 13 (Gimnazija Želimlje)
3. mesto: cLock (Gimnazija Nova Gorica)

Rezultati 22/23

Važno je sodelovati! Izmed vseh šol, ki so se udeležile tekmovanja, vsako leto izžrebamo eno, ki jo brezplačno obiščemo z našo mobilno aktivnostjo Hiška eksperimentov. Šolo z mobilnimi eksperimenti in znanstvenimi šovi za ta dan spremenimo v znanstveni center!

Nagrada Važno je sodelovati: 

Sladoledni avtomat (Šolski center Novo mesto)

Na tekmovanju so sodelovale tudi skupine s sefi (po abecednem vrstnem redu):

Misija nemogoče: Rop banke (II. Gimnazija Maribor)
Noč v disku (Gimnazija Celje - Center)
PGD SŠSB (Srednja Šola Slovenska Bistrica)
SANDI (Gimnazija Novo mesto)
Tone (Škofijska Gimnazija A. M. Slomška Maribor)

Uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bodo mednarodnega tekmovanja udeležile skupine, ki so dosegle prva tri mesta. Tekmovanje bo potekalo 21. in 22. marca v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael)

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!

Oglejte si utrinke s tekmovanja!
Foto: Domen Pal


*Ker je bila odločitev o izenačenju prvega mesta sprejeta dan po tekmovanju, lahko med zgornjimi fotografijami najdete po dve skoraj enaki, kjer smo na eni izmed para z nekaj računalniške magije na diplome zapisali pravo mesto glede na uvrstitev. Tekmovalci so v tem času že prejeli diplomo in medalje za prvo mesto, namesto na tekmovanju podeljenega drugega.

Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2022/2023

Tretje in sedmo mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! Čestitamo !!!

5. in 6. aprila 2022, je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo mednarodno tekmovanje "Shalheveth Freier Physics Tournament" v odpiranju fizikalnih sefov. Zaradi epidemiološke situacije je bilo tekmovanje tudi letos izvedeno preko spleta.

V Izraelu se je pomerilo 44 skupin iz Kanade, Romunije, Velike Britanije, Hong Konga, Izraela in Slovenije. Slovenske skupine so na tem tekmovanju že tradicionalno izjemno uspešne in tudi to leto ni izjema!

Slovenijo so letos zastopale 3 skupine: Fliper (Gimnazija Nova Gorica; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)), Titanik (Gimnazija Želimlje; 2. mesto na DT) in Mlin (Gimnazija Koper; 3. mesto na DT).

Črt, Lovro, Nej, Neil in Simon iz skupine Fliper so, pod mentorstvom Rudolfa Šuligoja, na mednarodnem tekmovanju dosegli TRETJE mesto!

Sofija, Filip, Matija, Miha in Maj iz skupine Mlin so, pod mentorstvom Nine Jereb, najbolje izmed vseh skupin vdirali v druge sefe.

Meta, Neža, Manca, Vida in Miha iz skupine Titanik so, pod mentorstvom Petra Šlajpaha, na mednarodnem tekmovanju dosegli SEDMO mesto in se tako uvrstili med 10 najboljših!

Čestitamo! 

Sefi slovenskih skupin so bili odlično zasnovani in skrivali so prav zanimive fizikalne uganke. Oglejte si arhiv starih sefov.

Ekipi Mlin (Gimnazija Koper) in Fliper (Gimnazija Nova Gorica) sta bili navedeni med 8 skupinami, ki so bile najbolj priljubljene - najbolje ocenjene s strani ostalih skupin!

14. državno tekmovanje 'Videl, premislil, odklenil!'


V sredo, 9. marca 2022, je potekalo 14. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Letos je potekalo v živo.

Rezultati

1. mesto: Fliper (Gimnazija Nova Gorica)
2. mesto: Titanik (Gimnazija Želimlje)
3. mesto: Mlin (Gimnazija Koper)

Rezultati 21/22

Važno je sodelovati! Vsako leto izžrebamo eno šolo, ki je na tekmovanju sodelovala in jo brezplačno obiščemo z našo mobilno aktivnostjo Hiška eksperimentov. To šolo za en dan spremenimo v znanstveni center!

Nagrada Važno je sodelovati: 
Mlin (Gimnazija Koper)

Na tekmovanju so sodelovali tudi:

Novomeška pomlad (Šolski center Novo mesto)
Tovarna (Srednja Šola Slovenska Bistrica)
Gugalnica ob morju (Gimnazija Celje - Center)

Uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bodo mednarodnega tekmovanja udeležile skupine, ki so zasedle prva tri mesta. Tekmovanje bo preko spleta potekalo 5. in 6. aprila 2022 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael).

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!

Pridružite se nam naslednje leto na jubilejnem, 15. državnem tekmovanju "Videl, premislil, odklenil!"

Na tekmovanju smo res uživali! Vsaka skupina skušala vdreti v sefe s petih drugih šol. Pri tem ni bilo pomembno samo, ali so v sefe vdrle ali ne, temveč tudi, kako jim je bilo odpiranje všeč. Tekmovalci namreč sefom, ki so jih odpirali, podelijo oceno zanimivosti. čeprav bi si lahko mislili, da bodo največ točk dobili sefi, ki so jih tekmovalci odprli (in se pri tem veselili), je to bolj izjema, kot pravilo. Tu jo navadno boljše odnesejo sefi, ki imajo ravno prav težke naloge z elegantno rešitvijo (kjer je potrebno dobiti preblisk, izvedba pa je enostavna). Zato ni nič nenavadnega, če varuh sefa proti koncu odpiranja s kakšnim namigom pomaga vdiralcem - še posebej, če med vnetim reševanjem ugank malce preveč fizično obdelujejo sef.

Oglejte si utrinke s tekmovanja!
Foto: Domen Grögl

Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2021/2022Prvo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

Mednarodno tekmovanje "Shalheveth Freier Physics Tournament" v odpiranju fizikalnih sefov je bilo v letošnjem letu izvedeno v tednu od 23. do 28. maja. Zaradi koronasituacije je tekmovanje, na katerem slovenske ekipe že štirinajst let dosegajo vrhunske rezultate, tudi letos potekalo v spremenjeni obliki.

Tekmovanje je potekalo preko spleta. Ekipe so se pomerile preko vidokonferenčne povezave, pripravile pa so tudi vidoposnetke sefov.

Slovenijo sta zastopali skupini Avatar (Gimnazija Želimlje; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in Podgurski sud (ŠČNM Tehniška gimnazija Novo mesto; 2. mesto na DT).

Meta, Filip, Val, Matej in Borut iz skupine Avatar so pod mentorstvom Petra Šlajpaha na mednarodnem tekmovanju dosegli PRVO, Tomo, Timotej, Maj, Žiga in Vid (Podgurski sud) z mentorjem Matejem Rožičem pa ČETRTO MESTO!

Posnetke predsatvitev vseh sefov na mednarodnem tekmovanju si lahko ogledate na uradni strani tekmovanja.

13. državno tekmovanje


V ponedeljek, 10. maja 2021, je potekalo 13. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Letos je potekalo preko spleta.

Na tekmovanje sta se uvrstili dve srednješolski skupini, ki sta svoja sefa kljub koronasituaciji pridno izdelovali v preteklih mesecih.


Rezultati

1. mesto: Avatar (ZFS, Gimnazija Želimlje
2. mesto: Podgurski sud (ŠC NM, Tehniška gimnazija Novo mesto)

Rezultati2021

Število tekmovalcev na šolskem tekmovanju: 51
Število tekmovalcev na državnem tekmovanju: 10

Uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bosta mednarodnega tekmovanja udeležili skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo preko spleta potekalo od 23. do 28. maja 2021 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!


Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefovPrvo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

Mednarodno tekmovanje "Shalheveth Freier Physics Tournament" v odpiranju fizikalnih sefov je bilo v letošnjem letu izvedeno v torek, 24. marca. Tekmovanja, na katerem slovenske ekipe že trinajst let dosegajo vrhunske rezultate, je letos zaradi izvajanja karantene potekalo v spremenjeni obliki.

Ker se zaradi omejitve letalskih povezav ekipe niso mogle srečati v Izraelu, so posnele predstavitve svojih sefov in jih delile z ostalimi ekipami. Na tekmovanju, ki je bilo organizirano preko videokonference, so skupine po ogledu predstavitev sefov in dodatnih komentarjih skupin glasovale za najboljše zasnovane sefe.

Slovenijo sta zastopali skupini Indukcijski oven (Gimnazija Želimlje; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in I-unLock (Gimnazija Nova Gorica; 2. mesto na DT).

Peter, Bor, Peter, Val in Borut iz skupine Indukcijski oven so pod mentorstvom Petra Šlajpaha na mednarodnem tekmovanju dosegli PRVO, Nika, Tomaž, Julija, Matija, Matic (I-unLock) z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa ČETRTO MESTO!

Posnetke predsatvitev vseh sefov na mednarodnem tekmovanju si lahko ogledate na uradni strani tekmovanja.

12. državno tekmovanje


V torek, 28. januarja 2020, je v prostorih lanskoletne zmagovalke Gimnazije Nova Gorica potekalo 12. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo devet srednješolskih skupin, ki so svoje sefe pridno izdelovale v preteklih mesecih.

Po pripravah so največ štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin, en član - varuh sefa - pa je ostal pri njihovem izdelku. Ko je v sobo s sefom prišla skupina vlomilcev z druge šole, jih je varuh najprej seznanil z zgodbo in navodili za odpiranje sefa. Povedal jim je, kaj je potrebno narediti pri vsaki od dveh zastavljenih nalog; ne pa kako.


Vlamljanje brez vitriha

Ko so se vdiralci seznanili z nalogo, je spremljevalec iz Hiše eksperimentov sprožil odštevalnik časa, nastavljen na 10 minut. Toliko časa so namreč imeli na voljo, da rešijo praktične fizikalne naloge in s tem odprejo sef. Spremljevalec skupino nekajkrat opozori na ostanek časa, 10 sekund pred koncem odpiranja pa skupino vpraša, ali bo izkoristila podaljšek dveh minut. Tega lahko uporabijo enkrat na tekmovanju - navadno takrat, ko že vejo, kako se reši zadnjo uganko v sefu, a jim primanjkuje časa za rešitev (če sef odprejo v podaljšku, dobijo 80% točk za odpiranje tega sefa).

Če skupini ne uspe vdreti v sef, mora varuh sefa dokazatai, da je rešitev možna (oziroma da sef deluje). To mora storiti v največ treh minutah. Kaj se zgodi, če sefa v tem času ne uspe odpreti, si poglejte v Pravilniku tekmovanja.


Zanimive, ne težke uganke

Vsaka skupina skušala vdreti v sefe s petih drugih šol. Pri tem ni bilo pomembno samo, ali so v sefe vdrle ali ne, temveč tudi, kako jim je bilo odpiranje všeč. Tekmovalci namreč sefom, ki so jih odpirali, podelijo oceno zanimivosti. Čeprav bi si lahko mislili, da bodo največ točk dobili sefi, ki so jih tekmovalci odprli (in se pri tem veselili), je to bolj izjema, kot pravilo. Tu jo navadno boljše odnesejo sefi, ki imajo ravno prav težke naloge z elegantno rešitvijo (kjer je potrebno dobiti preblisk, izvedba pa je enostavna). Zato ni nič nenavadnega, če varuh sefa proti koncu odpiranja s kakšnim namigom pomaga vdiralcem - še posebej, če med vnetim reševanjem ugank malce preveč fizično obdelujejo sef.


Znanje, inovativnost in izdelava

Po tekmovalnem delu so prišli na vrsto zagovori. Sedemčlanska strokovna komisija, v kateri so sodelovali dr. Iztok Arčon, Sara Kebe, Borut Likar, dr. Andreja Šarlah, Ivica Tomić, Miran Tratnik in Luka Vidic, je opravila individualne oglede sefov (vsak po osem). Člani komisije so preverjali kakovost izdelave sefov, inovativnost nalog, hkrati pa tudi teoretično znanje članov skupine.

Seveda ni potrebno, da imajo vsi člani izbrušeno poznavanje teoretičnega ozadja nalog, ki so jih uporabili v svojem sefu. V tem je čar skupinskega izdelovanja ter tekmovanja! Nekdo je boljši pri načrtovanju, drugi pri izdelavi, tretji pri elektroniki, četrti pri reševanju nalog,... Skupina pa deluje kot dobro sestavljena celota!

Po opravljenih zagovorih se je komisija umaknila na posvet (vsak izmed sodnikov je z rangiranjem določil vrstni red skupin, ki jih je obiskal - ocene vseh sodnikov smo povprečili in skupinam določili ocene v skladu s pravilnikom tekmovanja. 


... ker zdaj vas, kakor nas, jo srčno odpirat kliče čas.

Med tem so skupine svoje sefe prenesle v razstavni prostor, kjer so se z njimi lahko spoprijeli vsi obiskovalci in tekmovalci. In ne le to - radovednim ušesom so izdelovalci rade volje postregli z zanimivimi zgodbami, ki so se jim prigodile med izdelavo in tekmovanjem. Ste radovedni? Nekatere sefe si boste morda lahko ogledali na Vrtu eksperimentov letšnjega (tudi) 12. Znanstivala dogodivščin, ki bo potekal med 29. in 31. majem v centru Ljubljane.


Rezultati

Po ogledu sefov smo se zbrali v gledališki dvorani kjer je komisija razglasila in podelila medalje najvišje uvrščenim skupinam.

1. mesto: Indukcijski oven (ZFS, Gimnazija Želimlje
2. mesto: I-unLock (Gimnazija Nova Gorica)
3. mesto: Splitinator (II. gimnazija Maribor)
4. mesto: GimKP Space Center (Gimnazija Koper)
5. mesto: Zabrobyl (Gimnazija Novo mesto)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Chicago Outfit Safe 2020 (Šola za strojništvo, geotehniko in okolje; ŠC Velenje)
Jedrski reaktor (Gimnazija Krško)
Mehatronika (Srednja elektro šola in tehniška gimnazija; ŠC Novo mesto)  
Modroumni biljard (Škofijska gimnazija A. M. Slomška Maribor

Rezultati1920

Število tekmovalcev na šolskem tekmovanju: 65
Število tekmovalcev na državnem tekmovanju: 44

Nagrada "Važno je sodelovati" in uvrstitev na mednarodno tekmovanje

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 24. in 25. marca 2020 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Po razglasitvi rezultatov smo podelili tudi nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobila Škofijska gimnazija AMS Maribor.

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!


Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2019/2020Drugo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

V torek, 10., in v sredo, 11. aprila, je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Tekmovanja se je že dvanajsto leto udeležila tudi Slovenija.

Slovenijo sta zastopali skupini Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; 2. mesto na DT).

Aljaž, Aljaž, Ažbe, Matic in Tim iz skupine Cruise 11 so pod mentorstvom Nejca Davidovića na mednarodnem tekmovanju dosegli DRUGO, Chris, Aljan, Aleks, Nika, Tomaž (Rastlinjak) z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa ČETRTO MESTO!11. državno tekmovanje


V torek, 22. januarja 2019, je v prostorih Gimnazije Želimlje potekalo 11. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo šest srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin.
Preden smo pred vsemi zbranimi obelodanili rezultate tekmovanja, smo najprej podelili nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobila Gimnazija Nova Gorica.

1. mesto: Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica) 
2. mesto: Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo)
3. mesto: Metronom-1 (ZFS, Gimnazija Želimlje)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Brum, brum! (Gimnazija Koper)
ECO SECURITY (Gimnazija Novo mesto)
Seftop (Gimnazija Litija) 

Rezultati1819

Število tekmovalcev na šolskem tekmovanju: 51
Število tekmovalcev na državnem tekmovanju: 30

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 10. in 11. aprila 2019 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefovZlato in bron na mednarodnem tekmovanju


Hiša eksperimentov že od šolskega leta 2007/08 omogoča skupinam, ki dosežejo najvišje mesto na državnem tekmovanju, udeležbo na mednarodnem fizikalnem tekmovanju »The Shalheveth Freier Physics Tournament«, ki poteka v Weizmannovem inštitutu v kraju Rehovot v Izraelu. 

V šolskem letu 2017/18 sta na 23. mednarodnem tekmovanju, ki je potekalo 20. in 21. marca 2018, Slovenijo zastopali dve ekipi in med 22 ekipami iz devetih držav dosegli vrhunska rezultata! 

Martinu, Gregorju, Urhu, Jakobu in Luki z Gimnazije Želimlje čestitamo za PRVO in Roku, Blažu, Matiji, Chrisu ter Aljanu z Gimnazije Nova Gorica za TRETJE mesto!

Čestitamo in zahvaljujemo se tudi mentorjema Petru Šlajpahu (GŽ) in Rudolfu Šuligoju (GNG)!

Državno tekmovanje


V četrtek, 18. januarja 2018, je v prostorih Gimnazije Novo mesto potekalo državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo osem srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin. Letos smo logistiko tekmovanja prevetrili, tako da se je vsaka skupina lahko spopadla z ugankami petih sefov. En član skupine je med odpiranji kot varuh sefa ostal na domačem terenu in budno nadziral skupine, ki so skušale rešiti fizikalne uganke, s čimer bi jim uspelo "vdreti" v sef.
Po tekmovanju so skupine ocenile sefe z dugih šol, nato pa so se skupaj s člani komisije prepustili veselju utemeljevanja izbranih ugank in njihovega teoretične ozadja.

Kot vsako leto, so bili sefi po končanih zagovorih razstavljeni v večnamenskem prostoru. Tam so se s sefi lahko spoprijeli tudi obiskovalci tekmovanja. 
Med tem so člani komisije podali vsak svojo razvrstitev sefov. Tem ocenam smo dodali še ocene s strani tekmovalcev, uspešnost vlamljanja posameznih skupin ter varnost njihovih sefov ter nenazadnje še oceno organizatorja tekmovanja (vestnost in vložen trud pri posredovanju poročil o izdelavi sefov).

Preden smo pred vsemi zbranimi obelodanili rezultate tekmovanja, smo najprej podelili nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobil Šolski center Nova Gorica.

1. mesto: Gramofon (Gimnazija Želimlje) 
2. mesto: Zaboj (Gimnazija Nova Gorica)
3. mesto: Vdor stoletja (druga Gimnazija Maribor)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Fizikalni klavir (ŠC Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola)
Misija Banka (Gimnazija Novo mesto)
Reševalna postaja mesta metla (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija)
Traktor (Škofijska Gimnazija AMS Maribor)
VENOM (Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo) 

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 20. in 21. marca v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Objava razpisa za tekmovanje fizikalnih sefov

Prvo in sedmo mesto na mednarodnem tekmovanju


V Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) je med 28. in 29. marcem potekalo mednarodno fizikalno tekmovanje Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov.
Na tekmovanju sta Slovenijo zastopali dve skupini. Podprvaki letošnjega državnega tekmovanja »Videl, premislil, odklenil!« z Gimnazije Želimlje so na mednarodnem tekmovanju znova premagali vso konkurenco in zasedli prvo mesto! 

Na mednarodnem tekmovanju so se skupine pomerile med sabo s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Iz Slovenije se je tekmovanja poleg skupine z Gimnazije Želimlje udeležila tudi skupina z Gimnazije Novo Mesto, ki je zmagala na državnem tekmovanju. Slovenija je prvo mesto na tem tekmovanju dosegla že tretjič (dvakrat Gimnazija Želimlje - in enkrat Gimnazija Vič). Poleg teh pa so slovenske skupine dosegle tudi druge visoke uvrstitve - Gimnazija Želimlje je lani osvojila drugo mesto, Gimnazija Nova Gorica pa nam je v preteklih letih priborila drugo, tretje in šesto mesto.

Naj omenimo, da je skupna ocena sestavljena iz več delov: poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih skupin iz Izraela zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan praktični del mature iz fizike. 

Obe skupini sta letos odlično zastopali Slovenijo, na kar kažejo tudi uvrstitve:

Gimnazija Želimlje:
1. mesto v splošni razvrstitvi
1. mesto v kategoriji "tekmovalcem najbolj zanimiv sef"
Eden izmed sedmih sefov, v katere nobena od tekmovalnih skupin ni uspela vdreti

Gimnazija Novo Mesto:
7. mesto v splošni razvrstitvi 

Obe skupini sta odprli tudi največ sefov na tekmovanju - vsaka po štiri izmed naključno dodeljenih šestih sefov. 

Čestitamo Fabijanu, Urhu, Gregorju, Filipu, Martinu, Jonu, Larsenu, Bianki, Domnu in Luku, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Blažu Zabretu in predstavniku Hiše eksperimentov Miranu Tratniku, ki je skrbel za koordinacijo in skupini spremljal na tekmovanju, za ves vložen trud!

Državno tekmovanje Videl, premislil, odklenil! 2016/17


V torek, 24. januarja 2017, je v prostorih Gimnazije Želimlje potekalo razburljivo tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je uvrstilo devet srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so (večinoma) štirje člani skupine odpirali izžrebane sefe treh skupin. En član skupine je ostal na domačem terenu in budno nadziral skupine, ki so skušale rešiti fizikalne uganke, s čimer bi jim uspelo "vdreti" v sef.
Po tekmovanju so skupine ocenile sefe z dugih šol, nato pa so se skupaj s člani komisije prepustili veselju utemeljevanja izbranih ugank in njihovega teoretične ozadja.

Med zasedanjem članov komisije so po končanih zagovorih skupine svoje sefe prenesle iz dodeljenih učilnic na hodnik. Tam so se s sefi lahko spoprijeli tudi obiskovalci tekmovanja.

Po prijetnem kodranju sivih celic smo se zbrali na razglasitvi rezultatov in podelitvi priznanj:

1. mesto: Rocky (Gimnazija Novo mesto)
2. mesto: Letalnica (Gimnazija Želimlje)
2. mesto: Misija teoretično mogoče (Šolski center Škofja Loka)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):
GimLit Fortress (Gimnazija Litija)
Hidro Enigma (Šolski center Nova Gorica)
Ognjena kletka (Gimnazija Nova Gorica)
Pečica (Gimnazija Celje Center)
Skrinja problemov (Škofijska Gimnazija AMS Maribor)
Slepi vodovodar (druga Gimnazija Maribor)

Po sklepu komisije se bo v skladu z določili pravilnika skupini Rocky iz Gimnazije Novo Mesto na mednarodnem tekmovanju pridružila tudi skupina Letalnica iz Gimnazije Želimlje.

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja:

Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefov

!!! MEDNARODNI PODPRVAKI !!!


5. in 6. aprila 2016 je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo enaindvajseto mednarodno fizikalno tekmovanje. Slovenijo sta na tekmovanju zastopali skupini z Gimnazije Želimlje in z Gimnazije Nova Gorica, ki sta na državnem tekmovanju "Videl, premislil, odklenil!" zasedli prvi dve mesti.

Skupina z Gimnazije Želimlje 
je na mednarodnem tekmovanju dosegla odlično
2. mesto

Na tekmovanju, so se skupine pomerile med seboj s sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Pri tem se morajo poleg izdelave sefa dokazati na več področjih - poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu (letos je bil eden izmed sodnikov tudi vodja državnega tekmovanja Miran Tratnik), izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. 

Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih izraelskih skupin zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan del mature iz fizike. Kdo ve, ali bo v prihodnosti kaj podobnega mogoče tudi v Sloveniji?

Tako Gimnazija Želimlje kot tudi Gimnazija Nova Gorica se lahko pohvalita s kar nekaj izvrstnimi uvrstitvami na tekmovanju v preteklih letih. 

Za zastopanje slovenskega znanja se zahvaljujemo tekmovalcem Fabijanu, Nacetu, Janezu, Žanu, Mihu, Simonu, Špeli, Andreju, Jakobu in Filipu, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Rudolfu Šuligoju za ves vložen trud!

Slike z državnega tekmovanja Videl, premislil, odklenil! 2015/16


Državno tekmovanje 2015/2016

V sredo, 27.1.2016 je potekalo državno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Letos so odlične sefe izdelali na Gimnaziji Koper, Gimnaziji Litija, Gimnaziji Nova Gorica, Gimnaziji Novo mesto in na Gimnaziji Želimlje.

V izdelavo sefov je bilo vloženo veliko truda mentorjev in tekmovalcev. Slednji so na tekmovanju bolj ali manj uspešno skušali rešiti fizikalne uganke in s tem odpreti sefe drugih skupin. Poleg števila uspešnih vdorov v sefe in poznavanja fizikalnega ozadja lastnih sefov so udeleženci h končni razvrstitvi prispevali tudi s podelitvijo točk drugim sefom glede na njihovo zanimivost in užitek ob reševanju.

Po tekmovanju so tekmovalci z veseljem postavili svoje izdelke na ogled dijakinjam in dijakom letošnje gostiteljice tekmovanja, Gimnazije Želimlje, komisija pa se je lotila preštevanja točk.
Zmagala je skupina iz Gimnazije Želimlje, ki je tako dobro izkoristila prednost domačega terena, tesno pa ji je sledila skupina iz Gimnazije Nova Gorica.

Čestitke vsem tekmovalcem in mentorjem!


1. mesto na mednarodnem tekmovanju


Med 24. in 25. marcem 2015 je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo že dvajseto mednarodno fizikalno tekmovanje.

Na tekmovanju se je 72 skupin pomerilo med seboj s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Iz Slovenije sta se tekmovanja udeležili prvouvršena skupina na državnem tekmovanju "Videl, premislil, odklenil!" z Gimnazije Želimlje in skupina z Gimnazije Nova Gorica (lanskoletna skupina z Gimnazije Nova Gorica je lansko leto na mednarodnem tekmovanju dosegla 3. mesto).

Naj omenimo, da je skupna ocena sestavljena izvečih delov: poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih izraelskih skupin zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan praktični del mature iz fizike. 

Obe skupini sta odlično zastopali Slovenijo, na kar kažejo tudi uvrstitve:

Gimnazija Želimlje:
1. mesto v splošni razvrstitvi
1. mesto v kategoriji "tekmovalcem najbolj zanimiv sef"
Eden izmed sedmih sefov, v katere nobena od tekmovalnih skupin ni uspela vdreti

Gimnazija Nova Gorica:
5. mesto v kategoriji "najuspešnejši vlomilci"

Čestitamo Izidorju, Mihu, Šimnu, Janezu, Janu, Gregu, Nejcu, Boštjanu, Janu Eriku in Teji, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Miranu Tratniku za ves vložen trud!

Državno tekmovanje VPO 2014/15


Hiša eksperimentov je v 29. januarja 2015 organizirala državno tekmovanje v izdelavi in odpiranju fizikalnih sefov.
Skupine dijakov in dijakinj iz sedmih srednjih šol so že od oktobra naprej snovale in izdelovale sefe, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo fizikalnih poskusov, ki so skriti v njih. 

Na tekmovanju je vsaka skupina najprej poskusila odpreti sefe treh skupin (za vsakega je imela na voljo 10 minut časa) nato pa je sledil še zagovor teoretičnega ozadja izbranih poskusov.Končno oceno, ki je znašala največ 100 točk, so povišali še uspešnost skupin pri odpiranju sefov, odpornost lastnega sefa na odpiranje in ocena, ki so jo sefom podelili tekmovalci sami. Pridružite se nam naslednje šolsko leto, do takrat pa si oglejte nekaj slik z letošnjega tekmovanja (slike, na katerih sta sefa skupin, ki se bosta udeležili mednarodnega tekmovanja, bomo objavili po samem tekmovanju):

Slike z državnega tekmovanja


Rezultati:
  • 1. mesto: Vodomat (87 točk; ZFS,Gimnazija Želimlje)
  • 2. mesto: Mogočna brizga (74 točk, ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Krško)
  • 3. mesto: Tuš. (71 točk, Gimnazija Nova Gorica)


Sodelovale so še skupine (po abecednem vrstnem redu):
  • Everything Matters (Gimnazija Škofja Loka)
  • GCC sef (Gimnazija Celje - Center)
  • LemonLock (Gimnazija Litija)
  • Pištijeva delavnica (Dvojezična srednja šola Lendava)


Mednarodno tekmovanje

Prvouvrščena skupina z Gimnazije Želimlje se je priborila tudi uvrstitev na mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov Shalheveth Freier Physics Tournament, ki bo potekalo 24. in 25. marca v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu v Izraelu. Mednarodnega tekmovanja se bo zaradi izjemnega lanskoletnega dosežka ekipe Gimnazije Nova Gorica (3. mesto v mednarodni konkurenci) udeležila tudi njihova letošnja ekipa. 

Skupinama želimo čim več uspeha na tekmovanju!
OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov