Prijavite se na tekmovanje fizikalnih sefov 2019/2020Drugo in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju


!!! ČESTITAMO !!!

V torek, 10., in v sredo, 11. aprila, je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Tekmovanja se je že dvanajsto leto udeležila tudi Slovenija.

Slovenijo sta zastopali skupini Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica; 1. mesto na državnem tekmovanju (DT)) in Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; 2. mesto na DT).

Aljaž, Aljaž, Ažbe, Matic in Tim iz skupine Cruise 11 so pod mentorstvom Nejca Davidovića na mednarodnem tekmovanju dosegli DRUGO, Chris, Aljan, Aleks, Nika, Tomaž (Rastlinjak) z mentorjem Rudolfom Šuligojem pa ČETRTO MESTO!Državno tekmovanje


V torek, 22. januarja 2018, je v prostorih Gimnazije Želimlje potekalo 11. državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo šest srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin.
Preden smo pred vsemi zbranimi obelodanili rezultate tekmovanja, smo najprej podelili nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobila Gimnazija Nova Gorica.

1. mesto: Rastlinjak (Gimnazija Nova Gorica) 
2. mesto: Cruise 11 (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo)
3. mesto: Metronom-1 (ZFS, Gimnazija Želimlje)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Brum, brum! (Gimnazija Koper)
ECO SECURITY (Gimnazija Novo mesto)
Seftop (Gimnazija Litija) 

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 10. in 11. aprila 2019 v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefovZlato in bron na mednarodnem tekmovanju


Hiša eksperimentov že od šolskega leta 2007/08 omogoča skupinam, ki dosežejo najvišje mesto na državnem tekmovanju, udeležbo na mednarodnem fizikalnem tekmovanju »The Shalheveth Freier Physics Tournament«, ki poteka v Weizmannovem inštitutu v kraju Rehovot v Izraelu. 

V šolskem letu 2017/18 sta na 23. mednarodnem tekmovanju, ki je potekalo 20. in 21. marca 2018, Slovenijo zastopali dve ekipi in med 22 ekipami iz devetih držav dosegli vrhunska rezultata! 

Martinu, Gregorju, Urhu, Jakobu in Luki z Gimnazije Želimlje čestitamo za PRVO in Roku, Blažu, Matiji, Chrisu ter Aljanu z Gimnazije Nova Gorica za TRETJE mesto!

Čestitamo in zahvaljujemo se tudi mentorjema Petru Šlajpahu (GŽ) in Rudolfu Šuligoju (GNG)!

Državno tekmovanje


V četrtek, 18. januarja 2018, je v prostorih Gimnazije Novo mesto potekalo državno srednješolsko tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je letos uvrstilo osem srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so štirje člani skupine odpirali sefe drugih skupin. Letos smo logistiko tekmovanja prevetrili, tako da se je vsaka skupina lahko spopadla z ugankami petih sefov. En član skupine je med odpiranji kot varuh sefa ostal na domačem terenu in budno nadziral skupine, ki so skušale rešiti fizikalne uganke, s čimer bi jim uspelo "vdreti" v sef.
Po tekmovanju so skupine ocenile sefe z dugih šol, nato pa so se skupaj s člani komisije prepustili veselju utemeljevanja izbranih ugank in njihovega teoretične ozadja.

Kot vsako leto, so bili sefi po končanih zagovorih razstavljeni v večnamenskem prostoru. Tam so se s sefi lahko spoprijeli tudi obiskovalci tekmovanja. 
Med tem so člani komisije podali vsak svojo razvrstitev sefov. Tem ocenam smo dodali še ocene s strani tekmovalcev, uspešnost vlamljanja posameznih skupin ter varnost njihovih sefov ter nenazadnje še oceno organizatorja tekmovanja (vestnost in vložen trud pri posredovanju poročil o izdelavi sefov).

Preden smo pred vsemi zbranimi obelodanili rezultate tekmovanja, smo najprej podelili nagrado "Važno je sodelovati!" - obisk Hiške eksperimentov na šoli, ki jo je z javnim žrebom dobil Šolski center Nova Gorica.

1. mesto: Gramofon (Gimnazija Želimlje) 
2. mesto: Zaboj (Gimnazija Nova Gorica)
3. mesto: Vdor stoletja (druga Gimnazija Maribor)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):

Fizikalni klavir (ŠC Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola)
Misija Banka (Gimnazija Novo mesto)
Reševalna postaja mesta metla (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija)
Traktor (Škofijska Gimnazija AMS Maribor)
VENOM (Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo) 

Po sklepu komisije se bosta na mednarodno tekmovanje prijavljeni skupini, ki sta zasedli prvi dve mesti. Tekmovanje bo potekalo 20. in 21. marca v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) 

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud pri snovanju in izdelavi odličnih sefov!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja (ponekod zamegljeni deli slik bodo objavljeni po mednarodnem tekmovanju)
Foto: Domen Pal

Objava razpisa za tekmovanje fizikalnih sefov

Prvo in sedmo mesto na mednarodnem tekmovanju


V Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) je med 28. in 29. marcem potekalo mednarodno fizikalno tekmovanje Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov.
Na tekmovanju sta Slovenijo zastopali dve skupini. Podprvaki letošnjega državnega tekmovanja »Videl, premislil, odklenil!« z Gimnazije Želimlje so na mednarodnem tekmovanju znova premagali vso konkurenco in zasedli prvo mesto! 

Na mednarodnem tekmovanju so se skupine pomerile med sabo s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Iz Slovenije se je tekmovanja poleg skupine z Gimnazije Želimlje udeležila tudi skupina z Gimnazije Novo Mesto, ki je zmagala na državnem tekmovanju. Slovenija je prvo mesto na tem tekmovanju dosegla že tretjič (dvakrat Gimnazija Želimlje - in enkrat Gimnazija Vič). Poleg teh pa so slovenske skupine dosegle tudi druge visoke uvrstitve - Gimnazija Želimlje je lani osvojila drugo mesto, Gimnazija Nova Gorica pa nam je v preteklih letih priborila drugo, tretje in šesto mesto.

Naj omenimo, da je skupna ocena sestavljena iz več delov: poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih skupin iz Izraela zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan praktični del mature iz fizike. 

Obe skupini sta letos odlično zastopali Slovenijo, na kar kažejo tudi uvrstitve:

Gimnazija Želimlje:
1. mesto v splošni razvrstitvi
1. mesto v kategoriji "tekmovalcem najbolj zanimiv sef"
Eden izmed sedmih sefov, v katere nobena od tekmovalnih skupin ni uspela vdreti

Gimnazija Novo Mesto:
7. mesto v splošni razvrstitvi 

Obe skupini sta odprli tudi največ sefov na tekmovanju - vsaka po štiri izmed naključno dodeljenih šestih sefov. 

Čestitamo Fabijanu, Urhu, Gregorju, Filipu, Martinu, Jonu, Larsenu, Bianki, Domnu in Luku, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Blažu Zabretu in predstavniku Hiše eksperimentov Miranu Tratniku, ki je skrbel za koordinacijo in skupini spremljal na tekmovanju, za ves vložen trud!

Državno tekmovanje Videl, premislil, odklenil! 2016/17


V torek, 24. januarja 2017, je v prostorih Gimnazije Želimlje potekalo razburljivo tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico.

Na tekmovanje se je uvrstilo devet srednješolskih skupin. Svoje sefe so skupine snovale, izdelale in preizkušale že nekaj mesecev pred tekmovanjem, tako da so dijaki in dijakinje ob prihodu na kraj tekmovanja po obilnem kosilu sefe le po potrebi umerili zaradi spremembe zunanjih pogojev.

Po pripravah so (večinoma) štirje člani skupine odpirali izžrebane sefe treh skupin. En član skupine je ostal na domačem terenu in budno nadziral skupine, ki so skušale rešiti fizikalne uganke, s čimer bi jim uspelo "vdreti" v sef.
Po tekmovanju so skupine ocenile sefe z dugih šol, nato pa so se skupaj s člani komisije prepustili veselju utemeljevanja izbranih ugank in njihovega teoretične ozadja.

Med zasedanjem članov komisije so po končanih zagovorih skupine svoje sefe prenesle iz dodeljenih učilnic na hodnik. Tam so se s sefi lahko spoprijeli tudi obiskovalci tekmovanja.

Po prijetnem kodranju sivih celic smo se zbrali na razglasitvi rezultatov in podelitvi priznanj:

1. mesto: Rocky (Gimnazija Novo mesto)
2. mesto: Letalnica (Gimnazija Želimlje)
2. mesto: Misija teoretično mogoče (Šolski center Škofja Loka)

Sodelovale so tudi skupine (abecedni vrstni red):
GimLit Fortress (Gimnazija Litija)
Hidro Enigma (Šolski center Nova Gorica)
Ognjena kletka (Gimnazija Nova Gorica)
Pečica (Gimnazija Celje Center)
Skrinja problemov (Škofijska Gimnazija AMS Maribor)
Slepi vodovodar (druga Gimnazija Maribor)

Po sklepu komisije se bo v skladu z določili pravilnika skupini Rocky iz Gimnazije Novo Mesto na mednarodnem tekmovanju pridružila tudi skupina Letalnica iz Gimnazije Želimlje.

Vsem mentorjem in tekmovalcem se zahvaljujemo za njihov trud!
Pridružite se nam naslednje leto!

Slike s tekmovanja:

Zbiramo prijave na tekmovanje fizikalnih sefov

!!! MEDNARODNI PODPRVAKI !!!


5. in 6. aprila 2016 je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo enaindvajseto mednarodno fizikalno tekmovanje. Slovenijo sta na tekmovanju zastopali skupini z Gimnazije Želimlje in z Gimnazije Nova Gorica, ki sta na državnem tekmovanju "Videl, premislil, odklenil!" zasedli prvi dve mesti.

Skupina z Gimnazije Želimlje 
je na mednarodnem tekmovanju dosegla odlično
2. mesto

Na tekmovanju, so se skupine pomerile med seboj s sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Pri tem se morajo poleg izdelave sefa dokazati na več področjih - poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu (letos je bil eden izmed sodnikov tudi vodja državnega tekmovanja Miran Tratnik), izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. 

Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih izraelskih skupin zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan del mature iz fizike. Kdo ve, ali bo v prihodnosti kaj podobnega mogoče tudi v Sloveniji?

Tako Gimnazija Želimlje kot tudi Gimnazija Nova Gorica se lahko pohvalita s kar nekaj izvrstnimi uvrstitvami na tekmovanju v preteklih letih. 

Za zastopanje slovenskega znanja se zahvaljujemo tekmovalcem Fabijanu, Nacetu, Janezu, Žanu, Mihu, Simonu, Špeli, Andreju, Jakobu in Filipu, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Rudolfu Šuligoju za ves vložen trud!

Slike z državnega tekmovanja Videl, premislil, odklenil! 2015/16


Državno tekmovanje 2015/2016

V sredo, 27.1.2016 je potekalo državno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov. Letos so odlične sefe izdelali na Gimnaziji Koper, Gimnaziji Litija, Gimnaziji Nova Gorica, Gimnaziji Novo mesto in na Gimnaziji Želimlje.

V izdelavo sefov je bilo vloženo veliko truda mentorjev in tekmovalcev. Slednji so na tekmovanju bolj ali manj uspešno skušali rešiti fizikalne uganke in s tem odpreti sefe drugih skupin. Poleg števila uspešnih vdorov v sefe in poznavanja fizikalnega ozadja lastnih sefov so udeleženci h končni razvrstitvi prispevali tudi s podelitvijo točk drugim sefom glede na njihovo zanimivost in užitek ob reševanju.

Po tekmovanju so tekmovalci z veseljem postavili svoje izdelke na ogled dijakinjam in dijakom letošnje gostiteljice tekmovanja, Gimnazije Želimlje, komisija pa se je lotila preštevanja točk.
Zmagala je skupina iz Gimnazije Želimlje, ki je tako dobro izkoristila prednost domačega terena, tesno pa ji je sledila skupina iz Gimnazije Nova Gorica.

Čestitke vsem tekmovalcem in mentorjem!


1. mesto na mednarodnem tekmovanju


Med 24. in 25. marcem 2015 je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo že dvajseto mednarodno fizikalno tekmovanje.

Na tekmovanju se je 72 skupin pomerilo med seboj s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Iz Slovenije sta se tekmovanja udeležili prvouvršena skupina na državnem tekmovanju "Videl, premislil, odklenil!" z Gimnazije Želimlje in skupina z Gimnazije Nova Gorica (lanskoletna skupina z Gimnazije Nova Gorica je lansko leto na mednarodnem tekmovanju dosegla 3. mesto).

Naj omenimo, da je skupna ocena sestavljena izvečih delov: poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih izraelskih skupin zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan praktični del mature iz fizike. 

Obe skupini sta odlično zastopali Slovenijo, na kar kažejo tudi uvrstitve:

Gimnazija Želimlje:
1. mesto v splošni razvrstitvi
1. mesto v kategoriji "tekmovalcem najbolj zanimiv sef"
Eden izmed sedmih sefov, v katere nobena od tekmovalnih skupin ni uspela vdreti

Gimnazija Nova Gorica:
5. mesto v kategoriji "najuspešnejši vlomilci"

Čestitamo Izidorju, Mihu, Šimnu, Janezu, Janu, Gregu, Nejcu, Boštjanu, Janu Eriku in Teji, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Miranu Tratniku za ves vložen trud!

Državno tekmovanje VPO 2014/15


Hiša eksperimentov je v 29. januarja 2015 organizirala državno tekmovanje v izdelavi in odpiranju fizikalnih sefov.
Skupine dijakov in dijakinj iz sedmih srednjih šol so že od oktobra naprej snovale in izdelovale sefe, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo fizikalnih poskusov, ki so skriti v njih. 

Na tekmovanju je vsaka skupina najprej poskusila odpreti sefe treh skupin (za vsakega je imela na voljo 10 minut časa) nato pa je sledil še zagovor teoretičnega ozadja izbranih poskusov.Končno oceno, ki je znašala največ 100 točk, so povišali še uspešnost skupin pri odpiranju sefov, odpornost lastnega sefa na odpiranje in ocena, ki so jo sefom podelili tekmovalci sami. Pridružite se nam naslednje šolsko leto, do takrat pa si oglejte nekaj slik z letošnjega tekmovanja (slike, na katerih sta sefa skupin, ki se bosta udeležili mednarodnega tekmovanja, bomo objavili po samem tekmovanju):

Slike z državnega tekmovanja


Rezultati:
  • 1. mesto: Vodomat (87 točk; ZFS,Gimnazija Želimlje)
  • 2. mesto: Mogočna brizga (74 točk, ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Krško)
  • 3. mesto: Tuš. (71 točk, Gimnazija Nova Gorica)


Sodelovale so še skupine (po abecednem vrstnem redu):
  • Everything Matters (Gimnazija Škofja Loka)
  • GCC sef (Gimnazija Celje - Center)
  • LemonLock (Gimnazija Litija)
  • Pištijeva delavnica (Dvojezična srednja šola Lendava)


Mednarodno tekmovanje

Prvouvrščena skupina z Gimnazije Želimlje se je priborila tudi uvrstitev na mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov Shalheveth Freier Physics Tournament, ki bo potekalo 24. in 25. marca v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu v Izraelu. Mednarodnega tekmovanja se bo zaradi izjemnega lanskoletnega dosežka ekipe Gimnazije Nova Gorica (3. mesto v mednarodni konkurenci) udeležila tudi njihova letošnja ekipa. 

Skupinama želimo čim več uspeha na tekmovanju!
OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov