Kako naredimo srebrno pisanico?


Za izdelavo potrebujete trdo kuhano jajce, svečo in steklen kozarec, ki ga do polovice napolnite z vodo. Kozarec naj bo dovolj velik, da vanj lahko položite jajce. Jajce vzemite iz vode ter ga obrišite, da bo popolnoma suho. Zdaj za pomoč prosite koga od starejših. Naj vzame manjšo svečo in jo prižge. Nato naj jajce z dvema prstoma prime na vrhu in dnu, tako da bo v ležečem položaju. Približa naj ga ognju na sveči.
Ko se jajce ravno dotakne ognja, se na njegovi lupinici začnejo pojavljati črne lise. Te so sestavljene iz črnih saj - majhnih koščkov pepela, ki nastane pri gorenju voska.

pirh1.gif

Pazite, da se ne opečete z ognjem, in jajce čim bolj previdno prekrijte s sajami.
Tako! V rokah držite s sajami pobarvano jajce. Pazite, da se z njim ne dotaknete obleke, saj se boste sicer zelo hitro umazali.
Zdaj sajasto pisanico potopite v kozarec z vodo. Kaj opazite?

Zdi se, kot da je pisanica pod vodo postala srebrna! Pa so se saje res spremenile v srebro? Seveda ne! Če pisanico vzamete iz vode, boste na njej našli le črne saje.

Kaj se je torej zgodilo?

Saje na pisanici ležijo ena prek druge. Zaradi tega je površina pisanice zelo »nagubana«. Ker so saje zelo majhne, so tudi »gubice« zelo majhne, zato jih je z očesom težko opaziti. Ko jajce potopimo v vodo, se med gubice ujamejo majhni mehurčki zraka, ki tam ostanejo tudi potem, ko je jajce popolnoma potopljeno pod vodo. Med sajami in vodo tako nastane tanka plast zraka.

Ko je sajasta pisanica potopljena v vodo, med njo in vodo zaradi saj nastane zračna »obleka«. Potopljeni del jajca se zdi srebrn zato, ker meja med vodo in zrakom deluje kot ogledalo. Na njem se odbija svetloba iz okolice, zaradi česar se nam zdi, da je del pisanice postal srebrn.


pirh2.gif 
OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov