Nazaj na arhiv
23. 6. 2011
dr. Ivan Kreft
UL, Biotehniška fakulteta


Tatarska ajda prihaja

V Hiši eksperimentov je dr. Ivan Kreft, profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, predaval o ajdi že pred dvema letoma (januarja 2009 ). Medtem se je zgodilo veliko novega, zlasti pri tatarski ajdi. Tatarsko ajdo, znano tudi z imenom »cojzla«, smo zadnji dve leti ponovno začeli pridelovati v Sloveniji. Te rastline s prijetnim, rahlo grenkastim okusom zrn, nismo pridelovali v Sloveniji že pol stoletja. Sedaj jo cenimo zaradi flavonoidov in drugih antioksidantov. Raziskali smo njene metabolite – sedaj vemo, katere od njenih snovi ji dajejo aromo, kaj vpliva na njeno antioksidativno vrednost, pa tudi to, kako se snovi tatarske ajde spreminjajo med mletjem in pripravo jedi. Zanimiv čaj iz zrn tatarske ajde, ki smo ga pred dvema letoma še uvažali z Japonske, sedaj znamo izdelovati tudi v Sloveniji. 



Na sliki je pisan kruh iz treh vrst zrnja: del bele barve je iz pšeničnega testa, svetlo siv del iz navadne ajde, rumeno-zelen del pa iz tatarske ajde.

V sodelovanju s Kvarkadabro.


OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
  • Med božično-novoletnimi počitnicami smo odprti od 26. do 30. 12. 2019 ter od 2. do 5. 1. 2020 med 11. in 19. uro.
  • torek, sreda in četrtek od 10.00 do 13.00
  • sreda 16.00 - 19.00
  • sobota in nedelja 11.00 - 19.00
  • sobota 23. 11. 2019 ob 17.00
    zvokologija*
  • nedelja 24. 11. 2019 ob 17.00
    tlakologija*
  • predjed pred obiskom
  • koledar
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov