Nazaj na arhiv

dr. Aljoša Bolje
UL, Fakulteta za farmacijo


So novodobna
zdravila res stabilna?
Kako stabilen je protein v trdnih farmacevtskih oblikah?

Da bi povečali stabilnost proteinskih učinkovin v zdravilih, jih farmacevtska industrija vgrajuje v trdno obliko. Slednje se opravi prek procesa liofilizacije oz. sušenjem zamrzovanjem. Tekom tega procesa, s katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskih snovi, je lahko protein podvržen dejavnikom, ki potencialno ogrožajo njegovo stabilnost, saj se lahko poruši njegova terciarna kot tudi sekundarna struktura.

V okviru projekta Strukturna karakterizacija proteinov v trdnih farmacevtskih oblikah raziskujemo stabilnost proteinskih učinkovin s pomočjo modernih analitskih metod. Projekt se izvaja na Fakulteti za farmacijo, Univerze v Ljubljani. Kot industrijski partner pri projektu sodeluje Lek d.d..


V sredo, 15. 1. 2020, ob 20. uri v Hiši eksperimentov
_______________________________________________________


OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
  • Med prvomajskimi počitnicami smo odprti od 1. do 5. maja med 10. in 18. uro.
  • torek, sreda in četrtek od 10.00 do 13.00
  • sobota in nedelja
    od 10. do 18. ure
  • sobota 27. 4. 2024 ob 16.00
    zobologija*
  • nedelja 28. 4. 2024 ob 16.00
    plinologija*
  • predjed pred obiskom
  • koledar
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov