Gašenje s CO2

Ljudje in živali potrebujemo plin, ki se imenuje kisik. Vdihavamo ga s pljuči. Celice v našem telesu porabljajo kisik in proizvajajo plin, ogljikov dioksid, ki ga s pljuči izdihavamo. Če v okolici ne bi bilo kisika, bi se zadušili. (Na Luni ni kisika, zato ga morajo vesoljci nositi s seboj v jeklenkah).

Tudi ogenj ne more goreti, če okrog njega ni kisika. Ob gorenju se kisik porablja.

svecakozarec.gif Naredimo poskus!
Zanj potrebujemo svečo, vžigalico in kozarec. Poprosi koga od odraslih, da ti pomaga pri poskusu, saj je ogenj lahko nevaren! Odrasli naj prižge svečo in čeznjo povezne kozarec. Nekaj časa bo sveča še gorela, potem pa bo začela ugašati in na koncu tudi ugasnila. Porabila je namreč ves kisik, ki je bil v kozarcu.

Ali lahko svečo ugasneš še kako drugače? Seveda, na mnogo načinov. Oglejmo si enega neobičajnega, a zelo zanimivega. Za poskus potrebuješ poleg sveče, vžgalice in kozarca še balonček in šumečo tableto (kalcijevo, vitaminsko ali aspirin).

ogljikovdioksid.gif Potisni šumečo tableto v balon. Nato vanj natoči nekaj vode ter hitro stisni vrat balona, da plin ne bo izhajal. Šumeča tableta se bo v vodi topila. Nastajali bodo in počasi napihovali balon. Plin, ki pri tem nastaja, je ogljikov dioksid. Zanj je značilno tudi to, da je gostejši od zraka (torej v zraku potone) - tako kot kamen v vodi.

Odrasli naj prižge svečo. Ko se je šumeča tableta raztopila, ogljikov dioksid počasi pretoči v kozarec. Misli si, da je ogljikov dioksid nevidna tekočina, pa bo šlo.
Tako, zdaj imamo plin v kozarcu. Ven ne bo ušel, saj je težji od zraka. Primi kozarec in izlij tekočino - ogljikov dioksid - na svečo. Sveča ugasne, saj okrog ognja ni več kisika, samo ogljikov dioksid. Gasilski aparat deluje podobno. V njem je pod pritiskom spravljen ogljikov dioksid. Ko z aparatom gasimo, ogenj prelijemo s tem plinom. Ogenj nima več kisika in ugasne.


gasisveco.gif


OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
 • Med prvomajskimi počitnicami smo odprti od 1. do 5. maja med 10. in 18. uro.
 • torek, sreda in četrtek od 10.00 do 13.00
 • sobota in nedelja
  od 10. do 18. ure
 • sobota 27. 4. 2024 ob 16.00
  zobologija*
 • nedelja 28. 4. 2024 ob 16.00
  plinologija*
 • predjed pred obiskom
 • koledar
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov