Tekmovanje elastomobilov







Prijavite se na
16. državno Tekmovanje elastomobilov

Tekmovanje za šolsko leto 2018/19 bo potekalo spomladi
na Kongresnem trgu v Ljubljani.

.

Več informacij in poročila
s preteklih tekmovanj.
 



Objava razpisa za Tekmovanje elastomobilov




Poročilo s 15. državnega Tekmovanja elastomobilov


15. državno Tekmovanje elastomobilov je Hiša eksperimentov organizirala v soboto, 24. marca 2018.

Tokrat nas je za spremembo pričakalo oblačno vreme, ki so ga pospremile malce nižje temperature od običajnih. A pogoji za izvedbo so bili vzpodbudni - brezvetrje in odsotnost padavin v vremenski napovedi sta zarisovala nasmehe na obrazih oseb v rumenih majicah, ki so že od ranega jutra poskakovale po ljubljanskem Kongresnem trgu in pripravljale teren za vozila, ki so jih osnovnošolski fantje in dekleta zgradili med šolskim letom.
Kmalu so se na trgu začele pojavljati tudi skupine z vseh koncev Slovenije. V rokah so nosili konstrukcije s kolesi, ki so privabile marsikateri pogled mimoidočih, v nahrbtnikih pa vse potrebno za servisiranje unikatnih vozil. Učenec iz Sevnice je s seboj za vzpodbudo prinesel celo harmoniko, ki je ni izkoristil le za bodrenje svoje ekipe, temveč je takoj ogrel svoje prste in našega duha z igrivo izvedbo "Na Golici".
Ob takem vzdušju ni kazalo odlašati z odprtjem tekmovanja, med katerim je na štartu že v polni pripravljenosti čakala na štart skupina Odštekani.

!!! DOVOLJENJE ZA ŠTART !!!
Vožnja je bila fenomenalna, saj so fantje Luka, Žiga in Sani z rezultatom 293 decimetrov obdržali vodstvo skoraj do konca prvega kroga. Prvi so se jim približali Dolenci (22,68m), ki so štartali peti, nato pa so vodstvo skupine iz OŠ Blanca ogrozili šele (20) BUu - ne le z imenom, temveč tudi s skoraj 26 metrov dolgo vožnjo. Ker so vedeli, da jih čakata še dve vožnji, si tekmovalci zaenkrat še niso grizli nohtov, a ozračje je vseeno postalo napeto, ko so Mariborčanke (23 - Mariborski sončki) na štart postavile svoje, od prejšnjega leta izpopolnjeno vozilo.

Vse, ki to berete, naj spomnim, da so dekleta prejšnje leto dosegle rekordno razdaljo ter četrto mesto v končni razvrstitvi. Letos so Ema, Ajda in Metka elastomobil malce razširile in mu s tem izboljšale bočno stabilnost. Možnosti, da se vozilo prevrne, so bile zdaj zmanjšane, in možnosti za izboljšanje uvrstitve večje. Z razdaljo 2302 centimetrov so prevzele tretje mesto, takoj za njimi pa so Jumen (prav tako iz OŠ Bojana Ilicha) prevzeli vodstvo s 3,475 dekametri.

Nova pravila - novi izzivi
Ker smo na tekmovanjih že doživeli nekaj presenečenj vemo, da rezultat prve vožnje sicer nakaže favorite, a kaj hitro se zgodi, da se kakšen štart ponesreči. V preteklih letih smo končni vrstni red najprej določili na podlagi najdaljše prevožene razdalje, kasneje pa z vsoto prevoženih razdalj vseh treh krogov (oziroma s povprečno prevoženo razdaljo).

Letos smo pravilnik malce prevetrili z novim načinom določanja končnega rezultata - upošteva se le srednja vrednost izmed treh prepeljanih razdalj. Z drugimi besedami: najdaljša in najkrajša razdalja se ne upoštevata. Rezultat se na koncu obteži še z oceno organizatorja (vestnost pri oddaji dokumentacije elastomobilov) ter z oceno komisije (Andreja, Dušan, Špela in Urška so pred tekmovanjem strokovno pregledali vsakega izmed elastomobilov).
Dovolj o administraciji, poglejmo, kaj se je zgodilo v drugem in tretjem krogu voženj. Relativni zmagovalci drugega kroga so bili Pika, Tade in Aleš iz Trbovelj, ki so za več kot sto dvajsetkrat podaljšali vožnjo. Avto so zgradili tako, da so reciklirali dele, ki so ostali pri izdelavi hiše. Avto je bil zato zelo težek, tako se je v prvem krogu z obstoječim načinom prenosa prožnostne energije iz elastik in vzmeti premaknil le za nekaj centimetrov. Naj na tem mestu omenim, da vozila na tekmovanju vozijo po klancu navzgor, zato je začetni premik iz mirovanja dokaj zahteven manever. Knap mobil so izkoristili čas med vožnjama za predelavo vozila in v dobrih desetih minutah uspeli vozilo izboljšati, da je prepeljalo skoraj štiri metre. Nič čudnega torej, da so bili nagrajeni z gromkim aplavzom!

Eno za drugim smo z radovednostjo in bodrenjem spremljali vožnje elastomobilov (tokrat so štartali glede na dosežen rezultat prve vožnje - najdaljši na koncu). Videli smo kar nekaj zanimivih voženj, popestrenih z zvočnimi efekti, zavijanji s tekmovalne proge, zdrsi, padci ter celo z vzvratno vožnjo. Precej skupin je preseglo razdaljo 20 metrov in glede na nova pravila nič ni bilo odločeno do samega konca. Vrstni red na vrhu se je zamenjal, saj so Mariborski sončki najprej za 1 centimeter izboljšale rezultat Odštekanih (ki so tokrat dosegli 251,7 dm), nato pa se je Juretu in Armenu vožnja ponesrečila, tako da je njun elastomobil prevozil le nekaj več, kot dva metra. To je v skladu z novim pravilnikom pomenilo, da bi morala za ohranitev 34,75 metrske razdalje v zadnjem krogu preseči ta rezultat.

Napeto do konca
Med tem, ko so tekmovalke in tekmovalci pripravljali svoja vozila za zadnjo vožnjo v konkurenci na tem tekmovanju, smo z bučnim ploskanjem nagradili dva mentorja, ki sta s svoje skupine na tekmovanje pripeljala že deseto leto. Martin Knuplež (OŠ Bojana Ilicha Maribor) in Janez Virtič (OŠ Sava Kladnika Sevnica) sta tako postala dobitnika karte za obisk Hiše eksperimentov brez omejitve datuma in števila obiskov. Na tem mestu se v imenu Hiše eksperimentov zahvaljujem vsem učiteljicam in učiteljem, ki svojo vnemo neumorno prenašajo na učenje in učence in jih vzpodbujajo k timskemu delu!

Prav timsko delo je tisto, ki na tekmovanju elastomobilov pripomore k veselemu vzdušju. Lepo je videti, ko si tekmovalci ne pomagajo le znotraj skupine, temveč z materialom in orodjem velikokrat pomagajo tudi konkurenci. Zaradi takšnih dejanj je tretja vožnja potekala brez večjih zapletov. Kako napeto je bilo, vemo vsi, ki smo bili tam. Če bi radi vedeli, kaj vse se lahko pripeti v zadnji vožnji, se nam naslednje leto pridružite - če ne kot mentorji, starši oziroma tekmovalci, pa kot navijači! Potrudili se bomo, da boste preživeli lepo dopoldne!

Važno je sodelovati
Sledila je razglasitev rezultatov, po njej pa žreb nagrade "Važno je sodelovati". Pri žrebanju so sodelovale vse skupine, ki so se udeležile tekmovanja, saj že naslov nagrade pove, da z njo nagrajujemo trud, ki je bil vložen v snovanje in izdelavo elastomobilov, hkrati pa tudi vztrajnost na tekmovanju.
Letos je bila izžrebana skupina iz Osnovne šole Veržej - šolo bomo obiskali z aktivnostjo Hiška eksperimentov in jo za en dan spremenili v center znanosti.
Če se nam boste pridružili na 16. državnem tekmovanju, morda pridemo tudi k vam!



Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 DOLENCI (OŠ Tržišče)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 MARIBORSKI SONČKI (OŠ Bojana Ilicha Maribor)


Rezultati:

 1. mesto: MARIBORSKI SONČKI (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 23,02m; 29,31m; 31,22m)
 2. mesto: JUMEN (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 34,75m; 2,16m; 27,72m)
 3. mesto: ODŠTEKANI (OŠ Blanca - 29,3m; 25,17m; 26,31m)
 4. mesto: BUu (OŠ Sava Kladnika Sevnica - 25,92m; 24,05m; 15,12m)
 5. mesto: ŠKRLATNA ROKA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 22,41m; 20,78m; 23,16m)
 6. mesto: DOLENCI (OŠ Tržišče - 22,68m; 19,84m; 20,79m)
 7. mesto: MAT IN DVA PATA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 18,24m; 20,39m; 21,27m)
 8. mesto: HANZI (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 20,85m; 21,96m; 18,49m)
 9. mesto: OŠ VERŽEJ (OŠ Veržej - 18,75m; 19,31m; 20,66m)
 10.mesto: GASTRELA (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 15,54m; 26,4m; 17,47m)

Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

ELAŠTRIJANI (OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini)
ERŽI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
HITRI IN DRZNI (KP) (OŠ Antona Ukmarja Koper)
HITRI IN DRZNI (ŽU) (OŠ Žužemberk)
HUBA BUBA TEAM (OŠ Žužemberk)
IMT 4X4 (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
KNAP MOBIL (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
KOVINSKI NASMEŠEK (OŠ Antona Ukmarja Koper)
ODPISANA (OŠ Blanca)
OŠ VERŽEJ 2 (OŠ Veržej)
RDEČA RAKETA (BR) (OŠ Braslovče)
RDEČA RAKETA (DR) (OŠ Dragomelj)
SEDMAKI (OŠ Simona Gregorčiča Kobarid)
TADY (OŠ Dragomelj)

Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2019!



Utrinki državnega Tekmovanja elastomobilov

Zbiramo prijave na 15. državno Tekmovanje elastomobilov


Poročilo s 14. državnega Tekmovanja elastomobilov


V soboto, 25 marca 2017, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekalo 14. državno Tekmovanje elastomobilov.

Že pri testnih vožnjah 38 osnovnošolskih ekip z vse Slovenije je bilo videti, da bo lanskoletni rekord (32,81 metrov) zelo težko prestal letošnje spuste elastomobilov. Organizacijski odbor je takoj začel tuhtati o ustreznosti dolžine postavljene proge (okoli 50 metrov), zato smo umaknili ovire, ki bi elastomobilom preprečevale nadaljevanje vožnje po trgu navzgor.

Med tem, ko je osebje Hiše eksperimentov pripravljalo vse potrebno za tekmovanje, so mentorje in njihove skupine obiskali člani strokovne komisije (Anja, Dušan, Jurij in Katarina), ki so pod drobnogled vzeli prav vsak elastomobil. Ocenili so tako oblikovno, kot tudi tehnično dovršenost izdelave vozil, prav tako pa so preverili tudi morebitna odstopanja od določil za izdelavo elastomobilov, ki so letošnje leto ostala enaka lanskoletnim.

Po pregledu so se skupine vrnile nazaj k testiranju vozil in marsikatera je na svojem elastomobilu opravila krajši servis ali potrebno prilagoditev razmeram na terenu. Nato pa se je začelo!

!!! ŠTART !!!
Po napetju elementov pogona, za katerega so tekmovalke in tekmovalci lahko uporabili vnaprej predpisane vzmet in dve elastiki, so se skupine ena za drugo postavile na štart in spustile svoje izdelke po stezi s širino štirih metrov. Prva se je rekordu s 3034 cm približala gornjegraška skupina "Bomo že", prva pa so ga presegla dekleta (Mariborski sončki) s fenomenalno vožnjo preko štiridesetih metrov. Sledile so razburljive vožnje, ki so neprestano botrovale menjavam na zgornjih petih pozicijah, nato pa je skupina "Kobra" iz Sevnice ob dirkalnih zvokih, ki so prihajala z zadka elastomobila oblike naslovne živali, dosegla 40,76 metrov in za 57 centimetrov izboljšala najdaljšo prevoženo razdaljo. To seveda ni preveč motilo ostalih skupin, saj je končna razvrstitev odvisna od vsote prevoženih razdalj v treh krogih - ena dobra vožnja torej še ni zagotovilo za dober končni rezultat.

Za vsak problem se najde rešitev
Odmore med vožnjami so tekmovalke in tekmovalci poleg izdelave eksperimentov na delavnici Znanstveni K'rneki izkoristili za popravke na elastomobilih - nekatera vozila so se (v želji po čim boljšem rezultatu) rahlo deformirala in v nekaj primerih celo zlomila. Saj veste - elastika da več od sebe, če jo bolj napnemo - to pa pomeni, da mora biti zgradba elastomobila dovolj trdna, da to silo zdrži.
Ker so serije enakoimenskih tovarniško izdelanih elastik med seboj različne, je to še dodaten test za ekipe, ki so svoje izdelke prilagodili testnim elastikam. Čeprav smo za tekmovanje iz serije elastik že izločili tiste, ki so najbolj odstopale od izmerjenega povprečja, se je izkazalo, da so bile tekmovalne elastike malo manj prožne od testnih. A ker je vsaka skupina ob prihodu na tekmovanje dobila dvanajst elastik, so izmed njih izbrali za njihovo vozilo nabolj primerne in (ponekod z manjšimi prilagoditvami pogonskega sistema) uspešno premagali "kuclje" na poti do uspeha.

Napeto do konca
V tretjem krogu so vrstni red na štartu, tako kot vožnjo poprej, določile dosežene vsote razdalj - zaenkrat vodilna skupina bo štartala zadnja. Gledalci ob progi (med njimi nemalo takih, ki jih na udeležence tekmovanja vežejo sorodstvene vezi) so z zanimanjem, občasnimi vzdihi in vzpodbujajočimi besedami (in kretnjami) ne le spremljali, temveč tudi empatično sodelovali pri spustih elastomobilov. Še posebej smo ob progi zaslišali vzdihe, če se je kakšen od elastomobilov približal robu vozišča (čigar zapustitev je botrovala krajši doseženi razdalji - tudi, če se je konstrukcija na kolesih veselo peljala naprej).
Eno večjih presenečenj tretje vožnje je prinesla skupina REX iz Šentjanža pri Dravogradu, ki je s svojim zvitežem (vozilo, ki ga poganjata zviti elastiki) - potem, ko se je pri znamki trideset metrov zdelo, da so mu moči pošle - s sunkovitim odvitjem dela ene izmed elastik podal do meja tekmovalne proge in dosegel 48,11 metrov - nov rekord za zviteže (rekord v udeležbah na tekmovanju elastomobilov ima njihov mentor, ki skupine usmerja že trinajst let). 
Ob prevesu tekmovanja v zgornjo tretjino po uvrstitvi Mariborski sončki niso ostale dolžne Kobri za prevzem rekorda v prvem krogu. Rekord za kategorijo raztegnjencev (elastiki in vzmet hranita energijo v linearnem raztezku) so prestavile na 433,6 decimetrov. Če se jim ne bi ponesrečila druga vožnja, v kateri se je elegantno ozko vozilo prevrnilo - po njihovih besedah zaradi rahlo skrivljene zadnje gredi - po dobrih 13 metrih prevožene poti, bi bil to hud zalogaj za Kobro. A skupina je še tretjič (sicer s peto razdaljo v zadnjem krogu) prevzela in ohranila vodstvo.

Čeprav so skupine že poznale dosežene rezultate, končni vrstni red še ni bil znan. Končna ocena je namreč zvišana za del, ki ga skupini pred tekmovanjem pripišejo organizator in strokovna komisija.
Med tem, ko je komisija potrjevala končno razvrstitev, so skupine počasi pospravile svoje bokse, v katerih so preživeli današnje dopoldne, nato pa so si ogledali še znanstveno dogodivščino na prostem.

Važno je sodelovati
Sledila je razglasitev rezultatov, ki smo jo letos prvič dopolnili še z nagrado za sodelovanje na tekmovanju. Izmed vseh skupin, ki so se udeležile tekmovanja in so bile prisotne na razglasitvi rezultatov, smo izžrebali eno, ki jo bo Hiša eksperimentov obiskala s Hiško eksperimentov. 
Letos bomo za en dan v center znanosti spremenili Osnovno šolo Blanca. Pridružite se nam na petnajstem državnem tekmovanju in - kdo ve - morda pridemo k vam!



Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 LEGENDE NA KUBIK (OŠ Bogomirja Magajne Divača)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 KOBRA (OŠ Sava Kladnika Sevnica)


Rezultati:

 1. mesto: KOBRA (OŠ Sava Kladnika Sevnica)
 2. mesto: BLANŠKI BLISK (OŠ Blanca)
 3. mesto: BOMO ŽE (OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad)
 4. mesto: MARIBORSKI SONČKI (OŠ Bojana Ilicha Maribor)
 5. mesto: OŠ VERŽEJ (OŠ Veržej)
 6. mesto: KONSTRUKTORJI (OŠ Bojana Ilicha Maribor)
 7. mesto: LEGENDE NA KUBIK (OŠ Bogomirja Magajne Divača)
 8. mesto: REX (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
 9. mesto: TADY (OŠ Dragomelj)
10.mesto: TOMOS4 (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)

Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

AWESOME (OŠ Preserje pri Radomljah)
DRAG TEAM (OŠ Brinje Grosuplje)
EKIPA DA TE SKIPA (OŠ 8 talcev Logatec)
FIRE CAR  (OŠ Žužemberk)
FLAX MOBIL (OŠ Ljudski vrt Ptuj)
FUZBALERJI (OŠ Dragomelj)
HARLEY DAVIDSON (OŠ Preserje pri Radomljah)
HITRI POLŽEK (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
JASTOG (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
JMT (OŠ Domžale)
KOBRA (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
LEGENDE 1 (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
LEGENDE 2  (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
LOLIPOP CAR (OŠ Žužemberk)
MEGA TEAM (OŠ Janka Kersnika Brdo)
MJL (OŠ Vrhovci)
NEED FOR SPEED (OŠ Braslovče)
NISSAN GTR (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
POKEMONI (OŠ Janka Kersnika Brdo)
PSG (OŠ LA Grosuplje)
RDEČI BLISK (OŠ Tržišče)
SPARKY (OŠ Toneta Čufarja Jesenice)
SVIZCI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
TELETUBIES OF GREAT GANDALF (OŠ Braslovče)
TISA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača)
TRTA MRTA (OŠ LA Grosuplje)
VERŽENCI (OŠ Veržej)
VIJOLA (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
ŽAN IN VID (OŠ Vrhovci)


Hvala vsem skupinam, mentorjem in staršem za sodelovanje!
Vidimo se na naslednjem tekmovanju, ki bo predvidoma potekalo spomladi 2018!



Slike s 13. državnega Tekmovanja elastomobilov


Rezultati s 13. državnega Tekmovanja elastomobilov

V soboto, 2. aprila 2016, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekalo že 13. državno Tekmovanje elastomobilov.

V prijetnem vzdušju so se elastomobili osnovnošolskih skupin kar trikrat popeljali po klancu navzgor. Pogonsko energijo vzmeti in dveh elastik so elastomobili izkoristili vsak na svoj unikaten način, za najboljše rezultate pa je bilo potrebno voziti brez zavijanja s tekmovalne proge.

Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 STS (OŠ Bogomirja Magajne Divača)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 BLANŠKI BLISK (OŠ Blanca)


Najdaljše prevožene razdalje

1. mesto: SOJUZ (OŠ Veržej)
2. mesto: BOMO ŽE (OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad)
3. mesto: HITRI POLŽEK (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
4. mesto: VIOLA (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
5. mesto: ŠTAJERCA (OŠ Bojana Ilicha Maribor)


Hvala vsem skupinam, mentorjem in staršem za sodelovanje!
Vidimo se na naslednjem tekmovanju, ki bo predvidoma potekalo spomladi 2017!


Tekmovanje elastomobilov 2016

Tekmovanje elastomobilov 2016

Slike z 12. tekmovanja elastomobilov


Rezultati 12. državnega Tekmovanja elastomobilov


V nedeljo, 13. septembra 2015, je potekalo tekmovanje elastomobilov za šolsko leto 2014/15.
Po dveh vožnjah navzgor po Kongresnem trgu v Ljubljani so bili zmagovalci vsi, ki smo prišli na tekmovanje, najboljše rezultate in s tem nagrade pa so osvojili:

Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

VITEZ (OŠ Sava Kladnika Sevnica)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

VITEZ (OŠ Sava Kladnika Sevnica)


Najdaljše prevožene razdalje

Raztegnjenci:
1. mesto: BOLT (OŠ Dravograd)
2. mesto: OVEN (OŠ Sava Kladnika Sevnica)
3. mesto: BOMO ŽE (OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad)

Zviteži:
1. mesto: SHARK (OŠ Miška Kranjca Velika Polana)
2. mesto: ČUBI (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
3. mesto: PRVI UDAREC (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)


Več o samem tekmovanju bomo objavili v naslednjih dneh.

Hvala vsem skupinam, mentorjem in staršem za sodelovanje!
Vidimo se na naslednjem tekmovanju, ki bo predvidoma 2. ali 3. aprila 2016!

12. državno Tekmovanje elastomobilov

Poročila s preteklih tekmovanj


Večina podatkov s stare spletne strani Tekmovanja elastomobilov je že dostopna na povezavi:





OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov