Nazaj na arhiv

dr. Aljoša Bolje
UL, Fakulteta za farmacijo


So novodobna
zdravila res stabilna?
Kako stabilen je protein v trdnih farmacevtskih oblikah?

Da bi povečali stabilnost proteinskih učinkovin v zdravilih, jih farmacevtska industrija vgrajuje v trdno obliko. Slednje se opravi prek procesa liofilizacije oz. sušenjem zamrzovanjem. Tekom tega procesa, s katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskih snovi, je lahko protein podvržen dejavnikom, ki potencialno ogrožajo njegovo stabilnost, saj se lahko poruši njegova terciarna kot tudi sekundarna struktura.

V okviru projekta Strukturna karakterizacija proteinov v trdnih farmacevtskih oblikah raziskujemo stabilnost proteinskih učinkovin s pomočjo modernih analitskih metod. Projekt se izvaja na Fakulteti za farmacijo, Univerze v Ljubljani. Kot industrijski partner pri projektu sodeluje Lek d.d..


V sredo, 15. 1. 2020, ob 20. uri v Hiši eksperimentov
_______________________________________________________


OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov