Projekti in programi
Template
Font:   
A+ | A- | Vrni
Template
Template
Template

Pokrovitelji

Meni

INSPIRE
Znanstival
Razstava možgani
FEAST

Socialna omrežja

ecsite_clanica.jpg
 
Template
POSKUS: Čarobna palica Natisni

Prejšnji poskus | Seznam | Naslednji poskus

Naredi in opazuj!

Palico podpri z rokama, kot kaže slika. Počasi začni približevati eno roko k drugi. Palica bo drsela izmenično po levi in desni roki. Obe roki se bosta vedno srečali pri oznaki na palici.

Kaj se je zgodilo?

Palico lahko postaviš vodoravno tako, da jo podpreš na dveh mestih, recimo s kazalcema na obeh koncih palice. Kaj pa, če hočeš, da bo palica ležala vodoravno, podprta le na enem mestu? To lahko storiš le na en način, le na enem mestu. To mesto se imenuje težišče palice. Ko si roki približeval, je trenje palice ob roko poskrbelo, da sta se roki srečali ravno pri težišču.

Še več ...

Ko v začetku položiš palico na roki, ta na roki pritiska z različnima silama. Prva bo začela drseti tista roka, na katero palica pritiska z manjšo silo. Tam je trenje manjše.
Ko boš to roko premikal naprej, bo palica nanjo pritiskala z vedno večjo silo. Enkrat bo ta sila večja od tiste, s katero palica pritiska na drugo roko. Takrat bo začela drseti druga roka. Zgodba se bo ponavljala, dokler se roki ne bosta srečali. Tedaj bosta pod težiščem palice.

 

Ali veš?

Trenje je odvisno od sile, s katero predmet (palica) pritiska na podlago (roki). Odvisno pa je tudi od vrste podlage in predmeta; sanke lažje drsijo po snegu kot po travi.
Ponovimo naš poskus tako, da namesto ene roke palico podpremo z radirko. Zanimivo je, da se bosta radirka in roka prav tako srečali pri težišču.

 

 
Template
Template Template Template
Template
          24. 04. 2014          
Template