Poročilo s 16. državnega tekmovanja elastomobilov


V soboto, 30. marca 2019, so se mimoidoči na Kongresnem trgu v Ljubljani spraševali, od kod pozitivna napetost, ki jo čutijo zraku. Nato so zagledali osnovnošolske skupine, katerih člani so raztegovali elastike in vzmeti na svojih elastomobilih, in postalo jim je jasno: danes se na trgu odvija že šestnajsto državno tekmovanje elastomobilov!

- - - Ugotovite pravo zaporedje naslovov in dogodkov - - -

In medias res

Zmagovalca je, tako kot lansko leto, poleg srednje prevožene razdalje določila še ocena o oblikovno-tehnični izvedbi izdelave vozila, piko na i pa so z ocenjevanjem vozil dodali še tekmovalci. Dodatki oceni bodo verjetno ostali enaki tudi naslednje leto. Spremenil pa se bo ključ za določitev osnovnega vrstnega reda.

V preteklih letih so o zmagovalcu odločale najdaljša prevožena razdalja, vsota prevoženih razdalj, nazadnje pa srednja prevožena razdalja (najdaljši in najkrajši rezultat izmed treh prevoženih razdalj se črtata). V naslednjem letu se bomo morda namesto najdaljšim razdaljam bolj posvetili vozilom, ki bodo tri vožnje opravili najbolj konsistentno. Seveda na rekorderje ne bi pozabili, a zmagalo bi vozilo, ki bo vedno prepeljalo čim bolj enako (relativno) razdaljo.

Važno je sodelovati

Lara, Žiga in David so stekli za svojim umetelno izdelanim elastomobilom, ki se je vztrajno približeval trenutno najdaljši prevoženi razdalji 2,861 dam, ki jo je dobrih deset minut prej postavila skupina "Efektron". Vozilo je že zapeljalo preko oznake Jupiter (155,7 dm), nato pa je upočasnilo in se ustavilo na trenutno tretjem mestu (2521 cm). A na prevzem vodstva vseeno ni bilo potrebno čakati dolgo časa. Po drugi skupini iz Tržišča se je na progo zagnal sevniški "Ljubljanski zmaj", ki je poletel preko Saturna (približno 28590 mm) in za 141 cm prevozil značko tridesetih metrov.

Če bi tak način končnega razporeda upoštevali na letošnjem tekmovanju, bi prvih deset elastomobilov doseglo naslednje največje relativne odmike od povprečne razdalje: 1,6%; 5%; 6,2%; 6,2%; 7,1%; 8,6%; 11%; 11,4%; 11,6%; 11,6%. Pustimo se presenetiti :)

Veseli smo, da je v Sloveniji veliko učiteljic in učiteljev, ki niso samo to, temveč so tudi odlični mentorji skupinam! Nekateri izmed njih se udeležujejo tudi tekmovanja elastomobilov. Marija Cehner (OŠ Dravograd), Zvonko Krobat (OŠ Šmarje pri Jelšah) in Srečko Štuhec (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer) so letos svoje skupine na tekmovanje pripeljali že desetič! Zahvalili smo se jim s kartami za obisk Hiše eksperimentov brez omejitve datuma in števila obiskov.

Razpored štartov zadnje vožnje določi najdaljša razdalja, ki jo je elastomobil prepeljal v prvih dveh vožnjah. Ker se upošteva le srednja razdalja (in ne povprečje) treh voženj, lahko vozilo zmaga tudi z dvema dobrima vožnjama.

Včasih se tik pred startom kaj zalomi. Morda poči (v želji po čim daljši razdalji) prenapeta elastika, včasih nemirne roke malce privzdignejo vozilo, zaradi česar se pogon sprosti in odvije, neredko pa se zgodijo tudi kakšne resnejše okvare. Vse skupine lahko zato enkrat v sklopu tekmovanja izkoristijo zamik štarta in v svojem boksu odpravijo napako. Ker je nemogoče verodostojno opisati vnemo, s katero fantje in dekleta pripravljajo in popravljajo (ter seveda spuščajo) svoja vozila je najboljše, da si naslednje tekmovanje ogledate v živo!

Obzorje se jasni!
Čeprav so Vid, Kristjan in Mark (Rdeča raketa) z dvema odličnima vožnjama zanesljivo sedeli na prvem mestu (vsaj, kar se voženj tiče), je napeto ostalo vse do konca tekmovanja - še posebej, ko je "Nabite omare" (trenutno četrta) dosegla dnevni rekord (približno 40760000 μm), zaradi česar so morale skupine za ohranitev trenutne uvrstitve prepeljati vsaj 28,94 m. Jim je uspelo? Oglejte si rezultate in ugotovite sami.

Prireditev sicer nosi ime "državno tekmovanje Elastomobilov" a potrebno je poudariti, da so uvrstitve za večino le črtica na t. Tudi krajše razdalje večkrat pospremijo nasmejani obrazi tekmovalcev, ki so presegli pričakovanja. Ker jih je pred državnim tekmovanjem večina vozila med gradnjo in na šolskih tekmovanjih preizkušala na ravnem terenu, klanec na Kongresnem trgu predstavlja dober izziv. Ko kakšni skupini uspejo dolge vožnje, aplavz odmeva iz vseh boksov! Velikokrat odlične vožnje uspejo tudi predskupinam, ki so prišle na tekmovanje (in vozijo izven konkurence) kljub temu, da se jim na šolskem tekmovanju ni uspelo uvrstiti na prvi dve mesti.

Vozila niso le tehniško dovršena, temveč se skupine potrudijo z lastnimi zasnovami pogonov, oblike in izgleda elastomobilov - vsak član skupine prispeva s svojimi izkušnjami. Za dodatek v vzdušju so tu še delavnica "Drzni eksperimenti" ogled Hiše eksperimentov in gledalci (ki jim ne moremo reči mimoidoči, ker se jih večina ustavi in uživa v ogledu elastomobilov.

Vsi enaki - vsi različni!

Letošnja glavna nagrada "Važno je sodelovati" je bila z žrebom med vsemi skupinami dodeljena skupini iz Borovnice. Hiša eksperimentov bo tako OŠ dr. Ivana Korošca s postavitvijo Hiške eksperimentov za en dan spremenila v center znanosti. 

Če se nam boste pridružili na 17. državnem tekmovanju, morda pridemo tudi k vam!Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 LENARŠKA BIKECA (OŠ Lenart)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 LJUBLJANSKI ZMAJ (OŠ Sava Kladnika Sevnica )


Rezultati:

1. mesto: RDEČA RAKETA (OŠ dr. B. Magajne Divača - 33,14m; 35,6m; 22,29m; k:8; o:10; 39,11)
2. mesto: LJUBLJANSKI ZMAJ (OŠ Sava Kladnika Sevnica - 31,41m; 28,53m; 12,57m; k:9; o:10; 33,95)
3. mesto: NABITE OMARE (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 25,94m; 28,94m; 40,76m; k:7; o:10; 33,86)
4. mesto: EFEKTRON (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 28,61m; 27,17m; 30,56m; k:6,5; o:10; 33,33)
5. mesto: ELASTOTIM (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 25,22m; 27,77m; 33,95m; k:7; o:10; 32,49)
6. mesto: KAYRA (OŠ Tržišče - 25,21m; 24,71m; 22,71m; k:7,75; o:10; 29,1)
7. mesto: PRLEK 1 (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer - 20,97m; 24,82m; 25,36m; k:6,5; o:10; 28,92)
8. mesto: BLISK IN GROM (OŠ dr. B. Magajne Divača - 23,31m; 31,29m; 20,55m; k:8,25; o:10; 27,56)


Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

CASSE (OŠ Dragomelj)
EKIPA 2 (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
ELASTOBOYS (OŠ Šmarje - Sap)
GO GT 243 (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici)
GROM (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
HANZI 2 (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
HOUDRETI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
JELŠA 1 (OŠ Šmarje pri Jelšah)
JELŠA 2 (OŠ Šmarje pri Jelšah)
MARK I (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)
MHMM (Oš Lenart)
MINI MOUSE CAR (OŠ Komenda Moste)
MODRI DIRKAČ (OŠ Šmarje - Sap)
NELACAR (OŠ Tržišče)
NEVERJETNI HOTDOG (OŠ Braslovče)
NLP (OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana)
PREVOZI PAPEŽ (OŠ Žužemberk)
PRLEK 2 (OŠ Cvetka Golarja Ljutomer)
PTUJSKI ELASTIK (OŠ Ljudski vrt Ptuj)
RAKETARJI (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici)
STRELA MCQUEEN (OŠ Komenda Moste)
TRBOUCI (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
VEZAVKE (OŠ Dragomelj Domžale)
VROČE KLOBASICE (OŠ Braslovče)
ZEKI ZMORE (OŠ Žužemberk)
ZVITA GUMA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača) - predskupina
ŽLIKROFI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)

Rezultati1819

Število tekmovalcev na šolskem tekmovanju: 165
Število tekmovalcev na državnem tekmovanju: 102

Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2020!Foto: Domen Pal

© 2014 Hiša eksperimentov