Poročilo s 15. državnega Tekmovanja elastomobilov


15. državno Tekmovanje elastomobilov je Hiša eksperimentov organizirala v soboto, 24. marca 2018.

Tokrat nas je za spremembo pričakalo oblačno vreme, ki so ga pospremile malce nižje temperature od običajnih. A pogoji za izvedbo so bili vzpodbudni - brezvetrje in odsotnost padavin v vremenski napovedi sta zarisovala nasmehe na obrazih oseb v rumenih majicah, ki so že od ranega jutra poskakovale po ljubljanskem Kongresnem trgu in pripravljale teren za vozila, ki so jih osnovnošolski fantje in dekleta zgradili med šolskim letom.
Kmalu so se na trgu začele pojavljati tudi skupine z vseh koncev Slovenije. V rokah so nosili konstrukcije s kolesi, ki so privabile marsikateri pogled mimoidočih, v nahrbtnikih pa vse potrebno za servisiranje unikatnih vozil. Učenec iz Sevnice je s seboj za vzpodbudo prinesel celo harmoniko, ki je ni izkoristil le za bodrenje svoje ekipe, temveč je takoj ogrel svoje prste in našega duha z igrivo izvedbo "Na Golici".
Ob takem vzdušju ni kazalo odlašati z odprtjem tekmovanja, med katerim je na štartu že v polni pripravljenosti čakala na štart skupina Odštekani.

!!! DOVOLJENJE ZA ŠTART !!!
Vožnja je bila fenomenalna, saj so fantje Luka, Žiga in Sani z rezultatom 293 decimetrov obdržali vodstvo skoraj do konca prvega kroga. Prvi so se jim približali Dolenci (22,68m), ki so štartali peti, nato pa so vodstvo skupine iz OŠ Blanca ogrozili šele (20) BUu - ne le z imenom, temveč tudi s skoraj 26 metrov dolgo vožnjo. Ker so vedeli, da jih čakata še dve vožnji, si tekmovalci zaenkrat še niso grizli nohtov, a ozračje je vseeno postalo napeto, ko so Mariborčanke (23 - Mariborski sončki) na štart postavile svoje, od prejšnjega leta izpopolnjeno vozilo.

Vse, ki to berete, naj spomnim, da so dekleta prejšnje leto dosegle rekordno razdaljo ter četrto mesto v končni razvrstitvi. Letos so Ema, Ajda in Metka elastomobil malce razširile in mu s tem izboljšale bočno stabilnost. Možnosti, da se vozilo prevrne, so bile zdaj zmanjšane, in možnosti za izboljšanje uvrstitve večje. Z razdaljo 2302 centimetrov so prevzele tretje mesto, takoj za njimi pa so Jumen (prav tako iz OŠ Bojana Ilicha) prevzeli vodstvo s 3,475 dekametri.

Nova pravila - novi izzivi
Ker smo na tekmovanjih že doživeli nekaj presenečenj vemo, da rezultat prve vožnje sicer nakaže favorite, a kaj hitro se zgodi, da se kakšen štart ponesreči. V preteklih letih smo končni vrstni red najprej določili na podlagi najdaljše prevožene razdalje, kasneje pa z vsoto prevoženih razdalj vseh treh krogov (oziroma s povprečno prevoženo razdaljo).

Letos smo pravilnik malce prevetrili z novim načinom določanja končnega rezultata - upošteva se le srednja vrednost izmed treh prepeljanih razdalj. Z drugimi besedami: najdaljša in najkrajša razdalja se ne upoštevata. Rezultat se na koncu obteži še z oceno organizatorja (vestnost pri oddaji dokumentacije elastomobilov) ter z oceno komisije (Andreja, Dušan, Špela in Urška so pred tekmovanjem strokovno pregledali vsakega izmed elastomobilov).
Dovolj o administraciji, poglejmo, kaj se je zgodilo v drugem in tretjem krogu voženj. Relativni zmagovalci drugega kroga so bili Pika, Tade in Aleš iz Trbovelj, ki so za več kot sto dvajsetkrat podaljšali vožnjo. Avto so zgradili tako, da so reciklirali dele, ki so ostali pri izdelavi hiše. Avto je bil zato zelo težek, tako se je v prvem krogu z obstoječim načinom prenosa prožnostne energije iz elastik in vzmeti premaknil le za nekaj centimetrov. Naj na tem mestu omenim, da vozila na tekmovanju vozijo po klancu navzgor, zato je začetni premik iz mirovanja dokaj zahteven manever. Knap mobil so izkoristili čas med vožnjama za predelavo vozila in v dobrih desetih minutah uspeli vozilo izboljšati, da je prepeljalo skoraj štiri metre. Nič čudnega torej, da so bili nagrajeni z gromkim aplavzom!

Eno za drugim smo z radovednostjo in bodrenjem spremljali vožnje elastomobilov (tokrat so štartali glede na dosežen rezultat prve vožnje - najdaljši na koncu). Videli smo kar nekaj zanimivih voženj, popestrenih z zvočnimi efekti, zavijanji s tekmovalne proge, zdrsi, padci ter celo z vzvratno vožnjo. Precej skupin je preseglo razdaljo 20 metrov in glede na nova pravila nič ni bilo odločeno do samega konca. Vrstni red na vrhu se je zamenjal, saj so Mariborski sončki najprej za 1 centimeter izboljšale rezultat Odštekanih (ki so tokrat dosegli 251,7 dm), nato pa se je Juretu in Armenu vožnja ponesrečila, tako da je njun elastomobil prevozil le nekaj več, kot dva metra. To je v skladu z novim pravilnikom pomenilo, da bi morala za ohranitev 34,75 metrske razdalje v zadnjem krogu preseči ta rezultat.

Napeto do konca
Med tem, ko so tekmovalke in tekmovalci pripravljali svoja vozila za zadnjo vožnjo v konkurenci na tem tekmovanju, smo z bučnim ploskanjem nagradili dva mentorja, ki sta s svoje skupine na tekmovanje pripeljala že deseto leto. Martin Knuplež (OŠ Bojana Ilicha Maribor) in Janez Virtič (OŠ Sava Kladnika Sevnica) sta tako postala dobitnika karte za obisk Hiše eksperimentov brez omejitve datuma in števila obiskov. Na tem mestu se v imenu Hiše eksperimentov zahvaljujem vsem učiteljicam in učiteljem, ki svojo vnemo neumorno prenašajo na učenje in učence in jih vzpodbujajo k timskemu delu!

Prav timsko delo je tisto, ki na tekmovanju elastomobilov pripomore k veselemu vzdušju. Lepo je videti, ko si tekmovalci ne pomagajo le znotraj skupine, temveč z materialom in orodjem velikokrat pomagajo tudi konkurenci. Zaradi takšnih dejanj je tretja vožnja potekala brez večjih zapletov. Kako napeto je bilo, vemo vsi, ki smo bili tam. Če bi radi vedeli, kaj vse se lahko pripeti v zadnji vožnji, se nam naslednje leto pridružite - če ne kot mentorji, starši oziroma tekmovalci, pa kot navijači! Potrudili se bomo, da boste preživeli lepo dopoldne!

Važno je sodelovati
Sledila je razglasitev rezultatov, po njej pa žreb nagrade "Važno je sodelovati". Pri žrebanju so sodelovale vse skupine, ki so se udeležile tekmovanja, saj že naslov nagrade pove, da z njo nagrajujemo trud, ki je bil vložen v snovanje in izdelavo elastomobilov, hkrati pa tudi vztrajnost na tekmovanju.
Letos je bila izžrebana skupina iz Osnovne šole Veržej - šolo bomo obiskali z aktivnostjo Hiška eksperimentov in jo za en dan spremenili v center znanosti.
Če se nam boste pridružili na 16. državnem tekmovanju, morda pridemo tudi k vam!Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 DOLENCI (OŠ Tržišče)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 MARIBORSKI SONČKI (OŠ Bojana Ilicha Maribor)


Rezultati:

 1. mesto: MARIBORSKI SONČKI (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 23,02m; 29,31m; 31,22m)
 2. mesto: JUMEN (OŠ Bojana Ilicha Maribor - 34,75m; 2,16m; 27,72m)
 3. mesto: ODŠTEKANI (OŠ Blanca - 29,3m; 25,17m; 26,31m)
 4. mesto: BUu (OŠ Sava Kladnika Sevnica - 25,92m; 24,05m; 15,12m)
 5. mesto: ŠKRLATNA ROKA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 22,41m; 20,78m; 23,16m)
 6. mesto: DOLENCI (OŠ Tržišče - 22,68m; 19,84m; 20,79m)
 7. mesto: MAT IN DVA PATA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - 18,24m; 20,39m; 21,27m)
 8. mesto: HANZI (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 20,85m; 21,96m; 18,49m)
 9. mesto: OŠ VERŽEJ (OŠ Veržej - 18,75m; 19,31m; 20,66m)
 10.mesto: GASTRELA (OŠ Neznanih talcev Dravograd - 15,54m; 26,4m; 17,47m)

Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

ELAŠTRIJANI (OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini)
ERŽI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
HITRI IN DRZNI (KP) (OŠ Antona Ukmarja Koper)
HITRI IN DRZNI (ŽU) (OŠ Žužemberk)
HUBA BUBA TEAM (OŠ Žužemberk)
IMT 4X4 (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
KNAP MOBIL (OŠ Ivana Cankarja Trbovlje)
KOVINSKI NASMEŠEK (OŠ Antona Ukmarja Koper)
ODPISANA (OŠ Blanca)
OŠ VERŽEJ 2 (OŠ Veržej)
RDEČA RAKETA (BR) (OŠ Braslovče)
RDEČA RAKETA (DR) (OŠ Dragomelj)
SEDMAKI (OŠ Simona Gregorčiča Kobarid)
TADY (OŠ Dragomelj)

Hvala vsem tekmovalcem in tekmovalkam, mentorjem in mentoricam ter seveda tudi staršem za sodelovanje!
Naslednje tekmovanje elastomobilov bo predvidoma potekalo spomladi 2019!© 2014 Hiša eksperimentov