Poročilo s 14. državnega Tekmovanja elastomobilov


V soboto, 25 marca 2017, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekalo 14. državno Tekmovanje elastomobilov.

Že pri testnih vožnjah 38 osnovnošolskih ekip z vse Slovenije je bilo videti, da bo lanskoletni rekord (32,81 metrov) zelo težko prestal letošnje spuste elastomobilov. Organizacijski odbor je takoj začel tuhtati o ustreznosti dolžine postavljene proge (okoli 50 metrov), zato smo umaknili ovire, ki bi elastomobilom preprečevale nadaljevanje vožnje po trgu navzgor.

Med tem, ko je osebje Hiše eksperimentov pripravljalo vse potrebno za tekmovanje, so mentorje in njihove skupine obiskali člani strokovne komisije (Anja, Dušan, Jurij in Katarina), ki so pod drobnogled vzeli prav vsak elastomobil. Ocenili so tako oblikovno, kot tudi tehnično dovršenost izdelave vozil, prav tako pa so preverili tudi morebitna odstopanja od določil za izdelavo elastomobilov, ki so letošnje leto ostala enaka lanskoletnim.

Po pregledu so se skupine vrnile nazaj k testiranju vozil in marsikatera je na svojem elastomobilu opravila krajši servis ali potrebno prilagoditev razmeram na terenu. Nato pa se je začelo!

!!! ŠTART !!!
Po napetju elementov pogona, za katerega so tekmovalke in tekmovalci lahko uporabili vnaprej predpisane vzmet in dve elastiki, so se skupine ena za drugo postavile na štart in spustile svoje izdelke po stezi s širino štirih metrov. Prva se je rekordu s 3034 cm približala gornjegraška skupina "Bomo že", prva pa so ga presegla dekleta (Mariborski sončki) s fenomenalno vožnjo preko štiridesetih metrov. Sledile so razburljive vožnje, ki so neprestano botrovale menjavam na zgornjih petih pozicijah, nato pa je skupina "Kobra" iz Sevnice ob dirkalnih zvokih, ki so prihajala z zadka elastomobila oblike naslovne živali, dosegla 40,76 metrov in za 57 centimetrov izboljšala najdaljšo prevoženo razdaljo. To seveda ni preveč motilo ostalih skupin, saj je končna razvrstitev odvisna od vsote prevoženih razdalj v treh krogih - ena dobra vožnja torej še ni zagotovilo za dober končni rezultat.

Za vsak problem se najde rešitev
Odmore med vožnjami so tekmovalke in tekmovalci poleg izdelave eksperimentov na delavnici Znanstveni K'rneki izkoristili za popravke na elastomobilih - nekatera vozila so se (v želji po čim boljšem rezultatu) rahlo deformirala in v nekaj primerih celo zlomila. Saj veste - elastika da več od sebe, če jo bolj napnemo - to pa pomeni, da mora biti zgradba elastomobila dovolj trdna, da to silo zdrži.
Ker so serije enakoimenskih tovarniško izdelanih elastik med seboj različne, je to še dodaten test za ekipe, ki so svoje izdelke prilagodili testnim elastikam. Čeprav smo za tekmovanje iz serije elastik že izločili tiste, ki so najbolj odstopale od izmerjenega povprečja, se je izkazalo, da so bile tekmovalne elastike malo manj prožne od testnih. A ker je vsaka skupina ob prihodu na tekmovanje dobila dvanajst elastik, so izmed njih izbrali za njihovo vozilo nabolj primerne in (ponekod z manjšimi prilagoditvami pogonskega sistema) uspešno premagali "kuclje" na poti do uspeha.

Napeto do konca
V tretjem krogu so vrstni red na štartu, tako kot vožnjo poprej, določile dosežene vsote razdalj - zaenkrat vodilna skupina bo štartala zadnja. Gledalci ob progi (med njimi nemalo takih, ki jih na udeležence tekmovanja vežejo sorodstvene vezi) so z zanimanjem, občasnimi vzdihi in vzpodbujajočimi besedami (in kretnjami) ne le spremljali, temveč tudi empatično sodelovali pri spustih elastomobilov. Še posebej smo ob progi zaslišali vzdihe, če se je kakšen od elastomobilov približal robu vozišča (čigar zapustitev je botrovala krajši doseženi razdalji - tudi, če se je konstrukcija na kolesih veselo peljala naprej).
Eno večjih presenečenj tretje vožnje je prinesla skupina REX iz Šentjanža pri Dravogradu, ki je s svojim zvitežem (vozilo, ki ga poganjata zviti elastiki) - potem, ko se je pri znamki trideset metrov zdelo, da so mu moči pošle - s sunkovitim odvitjem dela ene izmed elastik podal do meja tekmovalne proge in dosegel 48,11 metrov - nov rekord za zviteže (rekord v udeležbah na tekmovanju elastomobilov ima njihov mentor, ki skupine usmerja že trinajst let). 
Ob prevesu tekmovanja v zgornjo tretjino po uvrstitvi Mariborski sončki niso ostale dolžne Kobri za prevzem rekorda v prvem krogu. Rekord za kategorijo raztegnjencev (elastiki in vzmet hranita energijo v linearnem raztezku) so prestavile na 433,6 decimetrov. Če se jim ne bi ponesrečila druga vožnja, v kateri se je elegantno ozko vozilo prevrnilo - po njihovih besedah zaradi rahlo skrivljene zadnje gredi - po dobrih 13 metrih prevožene poti, bi bil to hud zalogaj za Kobro. A skupina je še tretjič (sicer s peto razdaljo v zadnjem krogu) prevzela in ohranila vodstvo.

Čeprav so skupine že poznale dosežene rezultate, končni vrstni red še ni bil znan. Končna ocena je namreč zvišana za del, ki ga skupini pred tekmovanjem pripišejo organizator in strokovna komisija.
Med tem, ko je komisija potrjevala končno razvrstitev, so skupine počasi pospravile svoje bokse, v katerih so preživeli današnje dopoldne, nato pa so si ogledali še znanstveno dogodivščino na prostem.

Važno je sodelovati
Sledila je razglasitev rezultatov, ki smo jo letos prvič dopolnili še z nagrado za sodelovanje na tekmovanju. Izmed vseh skupin, ki so se udeležile tekmovanja in so bile prisotne na razglasitvi rezultatov, smo izžrebali eno, ki jo bo Hiša eksperimentov obiskala s Hiško eksperimentov. 
Letos bomo za en dan v center znanosti spremenili Osnovno šolo Blanca. Pridružite se nam na petnajstem državnem tekmovanju in - kdo ve - morda pridemo k vam!Domiselno izdelan elastomobil
(nagrada strokovne komisije)

 LEGENDE NA KUBIK (OŠ Bogomirja Magajne Divača)


Nagrada občinstva
(tekmovalci za tekmovalce)

 KOBRA (OŠ Sava Kladnika Sevnica)


Rezultati:

 1. mesto: KOBRA (OŠ Sava Kladnika Sevnica)
 2. mesto: BLANŠKI BLISK (OŠ Blanca)
 3. mesto: BOMO ŽE (OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad)
 4. mesto: MARIBORSKI SONČKI (OŠ Bojana Ilicha Maribor)
 5. mesto: OŠ VERŽEJ (OŠ Veržej)
 6. mesto: KONSTRUKTORJI (OŠ Bojana Ilicha Maribor)
 7. mesto: LEGENDE NA KUBIK (OŠ Bogomirja Magajne Divača)
 8. mesto: REX (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
 9. mesto: TADY (OŠ Dragomelj)
10.mesto: TOMOS4 (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)

Z elastomobili so sodelovali tudi (abecedna ureditev):

AWESOME (OŠ Preserje pri Radomljah)
DRAG TEAM (OŠ Brinje Grosuplje)
EKIPA DA TE SKIPA (OŠ 8 talcev Logatec)
FIRE CAR  (OŠ Žužemberk)
FLAX MOBIL (OŠ Ljudski vrt Ptuj)
FUZBALERJI (OŠ Dragomelj)
HARLEY DAVIDSON (OŠ Preserje pri Radomljah)
HITRI POLŽEK (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
JASTOG (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
JMT (OŠ Domžale)
KOBRA (OŠ Ivana Kavčiča Izlake)
LEGENDE 1 (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
LEGENDE 2  (OŠ Ivana Cankarja Ljutomer)
LOLIPOP CAR (OŠ Žužemberk)
MEGA TEAM (OŠ Janka Kersnika Brdo)
MJL (OŠ Vrhovci)
NEED FOR SPEED (OŠ Braslovče)
NISSAN GTR (OŠ Šentjanž pri Dravogradu)
POKEMONI (OŠ Janka Kersnika Brdo)
PSG (OŠ LA Grosuplje)
RDEČI BLISK (OŠ Tržišče)
SPARKY (OŠ Toneta Čufarja Jesenice)
SVIZCI (OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica)
TELETUBIES OF GREAT GANDALF (OŠ Braslovče)
TISA (OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača)
TRTA MRTA (OŠ LA Grosuplje)
VERŽENCI (OŠ Veržej)
VIJOLA (OŠ Neznanih talcev Dravograd)
ŽAN IN VID (OŠ Vrhovci)


Hvala vsem skupinam, mentorjem in staršem za sodelovanje!
Vidimo se na naslednjem tekmovanju, ki bo predvidoma potekalo spomladi 2018!© 2014 Hiša eksperimentov