Nazaj na arhiv
23. 6. 2011
dr. Ivan Kreft
UL, Biotehniška fakulteta


Tatarska ajda prihaja

V Hiši eksperimentov je dr. Ivan Kreft, profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, predaval o ajdi že pred dvema letoma (januarja 2009 ). Medtem se je zgodilo veliko novega, zlasti pri tatarski ajdi. Tatarsko ajdo, znano tudi z imenom »cojzla«, smo zadnji dve leti ponovno začeli pridelovati v Sloveniji. Te rastline s prijetnim, rahlo grenkastim okusom zrn, nismo pridelovali v Sloveniji že pol stoletja. Sedaj jo cenimo zaradi flavonoidov in drugih antioksidantov. Raziskali smo njene metabolite – sedaj vemo, katere od njenih snovi ji dajejo aromo, kaj vpliva na njeno antioksidativno vrednost, pa tudi to, kako se snovi tatarske ajde spreminjajo med mletjem in pripravo jedi. Zanimiv čaj iz zrn tatarske ajde, ki smo ga pred dvema letoma še uvažali z Japonske, sedaj znamo izdelovati tudi v Sloveniji. 



Na sliki je pisan kruh iz treh vrst zrnja: del bele barve je iz pšeničnega testa, svetlo siv del iz navadne ajde, rumeno-zelen del pa iz tatarske ajde.

V sodelovanju s Kvarkadabro.


OSNOVNE INFORMACIJE
individualni obisk
  • Med prvomajskimi počitnicami smo odprti od 1. do 5. maja med 10. in 18. uro.
  • torek, sreda in četrtek od 10.00 do 13.00
  • sobota in nedelja
    od 10. do 18. ure
  • sobota 20. 4. 2024 ob 16.00
    mehurčkologija*
  • nedelja 21. 4. 2024 ob 16.00
    zvokologija*
  • predjed pred obiskom
  • koledar
skupinski obisk

* pridržujemo si pravico do spremembe
© 2014 Hiša eksperimentov